Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Във връзка с ремонтни дейности Националният военноисторически музей няма да бъде отворен за посетители
от 15 юни до 31 юли 2024 г.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. “Черковна” № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

За нас

Кои сме ние

Националният военноисторически музей (НВИМ) е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната (респективно Министерство на войната и Министерство на народната отбрана). Той издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейска военна история. НВИМ развива своята дейност на територията на цялата страна.

За своето вековно присъствие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история.

Националният военноисторически музей е културен и научен институт, който:

  • издирва, изучава, събира, придобива, съхранява, опазва, документира, популяризира и представя културни ценности и образци, свързани с българската военна история, с познавателна, образователна и естетическа цел
  • изпълнява произтичащите от предходните точки културно-възпитателни, образователни и информационни дейности
  • извършва научноизследователска дейност, подчинена на основната му дейност
  • организира и провежда научни прояви (конференции, работни срещи, дискусии, кръгли маси и др.)

В музея работят комисии, оторизирани от Министерството на културата за оценка на културни ценности – оръжие, отличия и други предмети, по профила му.

Националният военноисторически музей е специализиран по тематичен обхват и национален по териториален обхват на дейност и включва:

  1. НВИМ – София
  2. Филиали:
  • Военноморски музей – Варна
  • Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. – Варна
  • Музей на авиацията – Крумово.

Ресурси и материално осигуряване

НВИМ има 40 дка външна и 5 000 кв. м. вътрешна експозиционна площ.

Експозицията на музея е решена в тематично-хронологичен и колекционен план. В нея са показани 28 000 експоната от едномилионния фонд на музея. Акцент в тематично-хронологичната част, която проследява развитието на Българската армия е участието ѝ във войните за национално обединение. Колекционната експозиция представя оръжие, отличия и униформи – трите най-стари и богати сбирки на музея.

Библиотеката осигурявя достъп до 13 729 тома специализирана литература. Скоро тя ще предостави и електронен достъп до колекциите на музея.

Съвременно оборудваните фондохранилища са разположени на площ от 4 200 кв. м

Извън експозиционната си площ НВИМ има зали за временни изложби с 210 кв. м, 250 кв. м и 480 кв. м площ, конферентна зала с 200 места с възможност за симултанен превод на два езика, зала с 60 места, сувенирен магазин, кафе.

Мисия

Създаден през 1916 г., днес Националният военноисторически музей съхранява националната идентичност на българина като част от европейското семейство. В него се докосвате до най-богатите български държавни колекции от оръжие, униформи, отличия, знамена, военни печати, снимки … и преживявате увлекателната история на героизма, идеалите и любовта в най-големия български храм на безсмъртието.

Музейният екип има амбицията да превърне НВИМ в обществено средище за традиции, култура и образование, в желано място за нашите деца и туристическа забележителност.

История

С Указ № 39 от 1 август 1914 г. на цар Фердинанд І при Щаба на армията се създава Военноисторическа комисия. Малко по-късно е уточнен и състава ѝ – музей, архив и библиотека.

Със заповед № 391 от 4 юли 1916 г. на Главнокомандващия Действащата армия, „…за да се съхранят за вечни времена всички предмети, свързани със събитията, които бележат най-важните страници на нашата военна история…“ започва действителното комплектуване на колекциите на музея.

Военният музей е третата общонационална музейна структура след разделянето през 1906 г. на първия български Народен музей на два музея – Археологически и Етнографски.

Първата експозиция на Главния Военен музей е открита едва на 12 май 1937 г. на ул. Московска № 15, в сграда, отдадена му под наем от Софийското офицерско събрание. През 1949 г. музеят е преименуван в Централен музей на народната армия. През 1950–1951 г. Музеят е преместен на бул. “Ген. Скобелев № 23”, където през 1952 г. открива нова експозиция.

През 1956 г. филиал на музея става Военноморският музей в гр. Варна. Същата година започва работа първото реставрационно ателие.

След спогодба между правителствата на България и Унгария, през 1967 г. колективът на Военния музей създава единствения в чужбина Музей на Първа българска армия.

През 1968 г., с постановление на Министерския съвет на Народна Република България музеят получава статут на национална институция и променя името си – Национален военноисторически музей. Негови филиали стават Военноморският музей и Парк-музеят на бойната дружба Владислав Варненчик в гр. Варна.

От 1973 г. започва да излиза научно списание „Известия на Националния военноисторически музей“. От 2001 г. излиза Годишник на Военноморския музей.

Структура

доц. д-р Соня Пенкова
Директор на Националния военноисторически музей

Доротея Крачолова
Заместник-директор на Националния военноисторически музей

Деяна Костова
Заместник-директор на Националния военноисторически музей

Медиите за нас

2024

Партньорства и връзки

МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

ЧЛЕНСТВА

Националният военноисторически музей е член на:

NEMO
ICOM – The International Council of Museums
ICOMAM
Сдружение „Български музеи“

Работа при нас

Контакти

 

Адрес за контакт

България, 1505, гр. София,
ул.„Черковна“ № 92,
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413,
трамвай: 20

Военен мавзолей-костница и църква „Св. Георги“

Адрес за контакт и заявка за посещения
гр. София,
ул. „Каменоделска“ № 11
Телефони
тел.:+359 2/946 18 12 , 205

Телефони

тел.: +359 2/946 1805
факс: +359 2/946 1806

Работно време

Експозиция:
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Продажбата на билети се прекратява в 17.00 часа.

Администрация:
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.