Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2лв
Възрастни – 8лв
Семеен – 10лв

Намерете ни

Адрес: ул. “Черковна” № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Посети

Работно време

сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Експозиция

сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.
до 17.00 ч.

Продажба на билети

до 17.00 ч.
понеделник - петък: 8.30 - 17.00 ч.

Администрация

понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Цени

Цени на входните билети за посещение

Деца (до 7 г.)безплатно
Ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания2 лв
Военнослужещибезплатно
Възрастни8 лв
Семеен билет (външна и хронологична експозиция)10 лв
Посещение на колекционните зали4 лв.
Посещение на временните изложби4 лв.
Посещение на външната експозиция4 лв.
Група (12 – 20 човека)6 лв. на човек
Детски музей2 лв. на дете (5-10 г.)

Беседи

Беседа (обща), на български език 15 лв
Беседа (обща), на чужд език 40 лв

 

Безплатен вход
всяка последна сряда от месеца

Местоположение

Контакти

Адрес за контакт

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ No 92
тел.: +359 2/946 1805
факс: +359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com

Военен мавзолей-костница и църква „Св. Георги“

гр. София,
ул. „Каменоделска“ No 11

За заявка за посещение:

тел.: +359 2/946 18 12 – 205

Паркинг

Безплатен паркинг (вход от ул.„Омуртаг“)<br> Улеснен достъп за посетители с инвалидни колички

Безплатен паркинг (вход от ул.„Омуртаг“)
Улеснен достъп за посетители с инвалидни колички

Екскурзоводски беседи

Екскурзоводското обслужване на отделни посетители или на организирани групи се осъществява по предварителна заявка. Тя се приема минимум 1 седмица преди датата на посещение. Посетители или групи без предварителна заявка се обслужват, ако в конкретния момент екипът, осъществяващ тази дейност, има възможност.

Екскурзоводската беседа на територията на НВИМ се осигурява само от служители на Музея. На туроператори или външни лица е забранено да предоставят екскурзионна информация по време на обиколката в експозицията на НВИМ.

В условията на пандемия от COVID-19 провеждането на групови беседи и посещения временно се отменя. Разрешават се индивидуални и семейни посещения, като максималният брой хора в група е до 4 човека.

Посещенията се извършват при стриктно спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19.

Екскурзоводските беседи се осъществяват на български и на английски.

Видове беседи

Цени

Беседа (обща), на български език 15 лв
Беседа (обща), на чужд език 40 лв

 

Предварителна заявка за посещение с екскурзоводска беседа може да направите на:

Моб. тел.: +359 886 604 229

тел.: +359 2/846 81 19

Образователни програми

Националният военноисторически музей предлага образователни програми, насочени към повишаване на историческата култура, опазване на националната памет и осмисляне на българската идентичност, въз основа на богатата си експозиция и фондове и високо квалифицирания и опитен екип. Адресати на програмите са деца и младежи, като обемът и съдържанието са съобразени с възрастта и интересите им.

Всяка програма е развита в няколко подтеми, което дава възможност за избор на конкретен тематичен кръг или за няколкократно посещение на музея за реализация на целия модул. Всяка една от темите съдържа лекционна /теоретична/ част, подкрепена с възможностите на мултимедия и втора – практическа част, която именно създава спецификата на образователното въздействие, провеждано в музейна среда.

Участниците имат възможност да пипнат реални исторически артефакти, да усетят автентичната атмосфера на времето, да разиграят моменти и да пресъздадат исторически събития, като възпроизвеждат действията на действителни личности чрез ролеви игри. Всяка образователна програма завършва с викторина и награди за най-активните участници. При интерес – има възможност за разработване на творческа задача – рисунка, есе, макет и пр. в домашни условия и участие в последващ конкурс.

Теми

Повече информация:

Изтегли брошура

Телефони за заявка

Необходима е предварителна заявка на някой от следните телефони:

тел: +359 2/846 81 19
моб: +359 886 604 229

Детски музей

 • detski-muzei-1
 • detski-muzei-2
 • detski-muzei-3
 • detski-muzei-4

За своите малки приятели Националният военноисторически музей откри Детски музей МИГ – мислители, изобретатели, герои, който е съвместен проект с Нов български университет, финансиран от фондация „Америка за България“. Посланието на новото музейно пространство, предназначено за деца от 3 до 12 години, е общуването като начин за решаване на конфликти. Музейният лабиринт обхваща четири зали, всяка със свой наслов:

„Аз водя, аз решавам“ пресъздава моменти, свързани с известни и малко известни военачалници от Българската армия. Техният пример вдъхновява децата да се почувстват водачи и да разкрият уменията си за решаване на конфликти.

„Аз мога, аз правя“ е пространството, в което посетителите могат да се потопят сред различни технически изобретения, направени за военни цели в национален и световен мащаб, и да научат, че значителна част от тези иновации и технологии днес са станали неизменна част от ежедневието ни.

„Аз мисля, аз променям“ е залата, където малките приятели на НВИМ ще имат възможността да разгледат и изпробват предмети от бита на войниците, да чуят разкази за героите, които военната история помни и добре познава, и сами да открият какво е за тях героизъм, както и кой е техният герой.

„Аз и музеят“ е онази интерактивна част от лабиринта, която води към любопитни експонати и техния път до музейната експозиция.

Участниците сами определят местата, в които искат да се забавляват, да научават нови факти и събития от военната ни история, да влизат в ролята на герои или на важна фигура от военното време, обличайки униформи с прилежащите към тях аксесоари – фуражки, пагони, ордени.

В Детския музей може: да се играе и говори на глас; да се пипа, разглобява и разглежда; да се четат книжки за изкуство, за велики откриватели и славни битки; всеки да си направи свой музей, опознавайки необятния тайнствен свят на работата в музея.
Елате в НВИМ, посетете Детския музей МИГ и ще се убедите, че тук не е скучно, а забавно, приятно и полезно.

Правила за ползване на Детския музей:

 • Всички деца трябва да бъдат придружени от родител или учител
 • Максималният капацитет на всяка зала е 8 деца
 • Безопасността на децата е отговорност на техните придружители

Промяна в
работното време

Уважаеми посетители, временно детският музей ще работи от сряда до петък от 10.00 до 17.00 ч.

Военна подготовка

Военната подготовка е насочена към учениците от девети и десети клас в средните училища. Тя осигурява усвояването на знания, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Военната подготовката на учениците възпитава ценностни ориентации и нагласи за родолюбие, достойнство, дълг, чест и отговорност към страната.

Теми в помощ на задължителната военна подготовка на учениците от девети и десети клас в средните училища, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната.

Библиотека

Националният военноисторически музей разполага с богата специализирана библиотека, съдържаща монографии, изследвания, библиографии, периодични издания и албуми, които са посветени на героични моменти от нашата история.

В Основния фонд се комплектува литература за военните действия на българската армия и личностите, които са движеща сила в тях. Справочната литература за участниците в бойните действия, за личния състав, наградите и други материали, е изключително ценна за признателните потомци, проучащи родовата си история.

Руският фонд на библиотеката съдържа книги, издадени между 1850 и 1970 година в Петербург и Москва. Книгите съдържат данни за руските военни походи на Балканския полуостров, за въоръжението на руската армия, за Руско-турските войни, за военните униформи, за уставите, за руското управление на България, за падането на Плевен и др.
В библиотеката се съхранява и голям брой френска и немска литература, издадена около 1900 – 1950 година. Книгите се отнасят за важни политически и военни събития, посветени на Малката Антанта, България след Лондонското примирие, малцинствения въпрос, еврейският проблем и др.

Фонд “Периодични издания” съдържа специализирани издания като:

 • Сп. „Военноисторически сборник“ от 1929 до 1995 година;
 • сп. „Военен журнал“;
 • „Известия на Националния военноисторически музей“;
 • „Известия Института за военна история“ и др.

Интерес предизвиква фототипното издание на Цариградски вестник от 1851 до 1859 година.

Работно време

Библиотеката работи с читатели от 9.00 – 16.30 часа.
Почивни дни: събота и неделя

Контакти

тел. 946 18 12/233
e-mail: nvim.pr@gmail.com