Skip to content

Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Във връзка с ремонтни дейности Националният военноисторически музей няма да бъде отворен за посетители
от 15 юни до 31 юли 2024 г.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. „Черковна“ № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Изложба „Символите на държавността“

Уникални експонати – символи на държавността, показва Националният военноисторически музей (НВИМ) в Деня на Освобождението на България.

Знамето, което депутатите от Великото Народно събрание имат за основа, когато определят националния трикольор, единственият запазен държавен печат от времето на Третото българско царство, екземпляр на Конституцията, принадлежала на княз Александър I, първият български национален химн „Шуми Марица“, личните щандарти на българските владетели, както и български бойни знамена, носители на националната символика, са само част от реликвите, до които посетителите могат да се докоснат.

Интересни факти и събития, свързани с уникалните експонати, ще запознаят публиката с истории за родолюбие, достойнство и чест, и ще я пренесат във времето на младата българска държава. Как творението на младата девойка Стиляна Параскевова се превръща в първообраз на националния трибагреник, какви спорове е имало около приемането на Търновската конституция, каква история пази първият български национален химн, са само някои от въпросите, чиито отговори оживяват на Националния празник в НВИМ.