Skip to content

Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Във връзка с ремонтни дейности Националният военноисторически музей няма да бъде отворен за посетители
от 15 юни до 31 юли 2024 г.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. „Черковна“ № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Изложба „Първите 100“

Юбилейната изложба представя първия век от развитието на музея, като поставя в центъра на вниманието онова, без което музеят днес нямаше да съществува – неговите създатели в лицето на Министерството на войната, дарителите и изборите на музейните работници за комплектуване на различните колекции, създали днешния му облик.

Само на 5 юли част от изложбата ще бъдат изключително ценни експонати – уникати, повечето от които не са представяни досега пред публика. Сред тях са голямото огърлие на ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“ – най-високото отличие на Царство България, чийто единствен носител и негов Велик магистър е монархът; ежедневният и официалният жезъл на Борис III – едни от най-ценните царски символи, изработени по поръчка; яйца на Фаберже и скъпи бижута – произведения на ювелирното изкуство. За да могат да ги разгледат всички желаещи, музеят ще работи с удължено работно време.

В знак на почит към тези, благодарение на които НВИМ съществува вече столетие, ще се представят и емблематични реликви на най-големите дарители на музея. Сред тях са непоказвани лични саби и ками източен тип на първия български княз Александър I, както и Великият кръст на военния орден „За храброст“, дарени от графиня Йохана Хартенау. Перодръжката и мастилницата, с които ген. Православ Тенев подготвя заповедта за създаването на Военния музей, и писалището, на което ген. Жеков я парафира, също ще бъдат част от експозицията.

Богатството и разнообразието от артефакти, съхранени в музея за този век, ще бъде показано и чрез някои от слабо познатите, но изключително любопитни колекции – като колекция „Музикални инструменти“, която съчетава изкуството на войната с това на музиката, и „Архив“, която ни потапя в необятния свят на държавни, обществени документи, научни издания и топографски карти. Дори широко познатата колекция „Знамена“ ще бъде представена с малко познати елементи от бойните знамена на армията – символи на държавността и независимостта.

За първи път музеят ще повдигне завесата и ще въведе посетителя в скрития свят на музея – неговите фондохранилища.

Специално за най-малките си приятели НВИМ е подготвил изложбено пространство за децата, в което те не само ще научават нови неща, забавлявайки се, и ще се докоснат до макети на военни машини, но и ще се превърнат в истински музейни работници в интерактивна игра.