Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2лв
Възрастни – 8лв
Семеен – 10лв

Намерете ни

Адрес: ул. “Черковна” № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Изложба, “Музеят неочакван, отворен, споделен“

Националният военноисторически музей (НВИМ), в партньорство с Регионален исторически музей – Велико Търново и Българска национална филмотека, организира пътуващата изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ на софийската публика.

След гостуването в Пловдив, Велико Търново и Варна, новаторската изложба завършва в София, в навечерието на Деня на независимостта на България, като включва още един експонат – възпоменателен знак „За Независимостта на България 1908 г.“, учреден от 14-ото Обикновено народно събрание, замислен „за да ознаменува това велико събитие – прогласяването на България за независимо царство“ и връчван от цар Фердинанд І.

Изложбата разказва за независимите от времето и догмите – хора и истории от миналото, предизвиква любопитството и провокира въображението. Тя запознава публиката с вдъхновяващи личности и техните стремежи към независимост и с любопитни факти, оставили своя индивидуален отпечатък в българската и световна история.

С какви атрибути може да бъде преборен Дяволът? Как символът на смъртта – кукумявката, може да спаси човешки живот? Коя е предтечата на SMS-ите? Какво свързва първия военен полет в България и музикалната индустрия? Какво е общото между златната тоалетна в „Гугенхайм“ и българските музеи? Къде се пресичат съхраняването на историята, паметта, запазването на националната идентичност и независимостта като избор в човешки и обществен план, и могат ли те да съществуват независимо една от друга? Това са само част от въпросите, чиито отговори дават най-изненадващите експонати, които са показвани досега.

Нестандартната изложба провокира всеки да преобърне представата си за музея и разкрива как той неочаквано може да се трансформира. Ако преди една история е илюстрирана с богатство от експонати, тази изложба показва по неподозиран начин как един-единствен експонат може да разкаже много любопитни истории. Посетителите на изложбата избират сами дали да следват догматичното разбиране за културното наследство или да погледнат на него като възможност за различна интерпретация на времето и събитията.

Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Тя се представя в градовете-финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата – Велико Търново, Варна и София.