Skip to content

Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Във връзка с ремонтни дейности Националният военноисторически музей няма да бъде отворен за посетители
от 15 юни до 31 юли 2024 г.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. „Черковна“ № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Изложба „Музеят неочакван, отворен, споделен“

Изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ е реализирана в партньорство с Регионален исторически музей – Велико Търново, и Българска национална филмотека. Тя е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.  и е представена в градовете финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата – Велико Търново, Варна и София.

Изложбата разказва за независимите от времето и догмите хора и истории от миналото, предизвиква любопитството и провокира въображението. Тя запознава публиката с вдъхновяващи личности и техните стремежи към независимост и с любопитни факти, оставили своя индивидуален отпечатък в българската и световна история.

С какви атрибути може да бъде преборен Дяволът? Как символът на смъртта – кукумявката, може да спаси човешки живот? Коя е предтечата на SMS-ите? Какво свързва първия военен полет в България и музикалната индустрия? Какво е общото между златната тоалетна в „Гугенхайм“ и българските музеи? Къде се пресичат съхраняването на историята, паметта, запазването на националната идентичност и независимостта като избор в човешки и обществен план, и могат ли те да съществуват независимо една от друга? Това са само част от въпросите, чиито отговори дават най-изненадващите експонати, които са показвани досега.

Нестандартната изложба провокира всеки да преобърне представата си за музея и разкрива как той неочаквано може да се трансформира. Ако преди една история е илюстрирана с богатство от експонати, тази изложба показва по неподозиран начин как един-единствен експонат може да разкаже много любопитни истории. Посетителите на изложбата избират сами дали да следват догматичното разбиране за културното наследство или да погледнат на него като възможност за различна интерпретация на времето и събитията.