Skip to content

Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Във връзка с ремонтни дейности Националният военноисторически музей няма да бъде отворен за посетители
от 15 юни до 31 юли 2024 г.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. „Черковна“ № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Изложба „Княгиня Евдокия – непознатата. Творец, благодетел, патриот“

Над 300 автентични снимки, документи, предмети и художествени произведения от фондовете на най-големите български музеи и галерии и от личните колекции на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок разкриват интересния живот и драматичната съдба на сестрата на цар Борис III Княгиня Евдокия.

В изложбата се представят оригинални нейни рисунки, акварели, маслена живопис и любителски фотографии. Богат снимков и документален материал разкрива благотворителната дейност и приятелствата на Княгиня Евдокия с различни художници и творци.

Преди да напусне завинаги България през 1946 г., Княгиня Евдокия подарява народни носии, шевици, накити и предмети – образци от народното изкуство, на Етнографския музей, които се показват за първи път в пълния им блясък.

Актът за раждане, роклята, с която са се кръщавали всички деца на цар Фердинанд, наследствената огърлица, любимата й гривна, Библията и Молитвеникът са сред впечатляващите експонати, представени в изложбата.

Подбраните материали са от фондовете на Националния исторически музей, Националната художествена галерия, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, ОП „Стара София” и Софийския исторически музей, Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Държавната агенция „Архиви”, Музея „Св. Антон” в Словакия.

Проявата е организирана от екип на сдружение Женска либерална мрежа.