Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. “Черковна” № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Колекционна зала „Отличия на държавните глави на България“

Националният военноисторически музей е единственият български музей, който притежава документално доказано отличия на българските държавни глави.

Колекцията с отличия на княз Александър І е дарена от съпругата му графиня Хартенау-Батенберг през 1937 – 1938 г. За дарението графинята получава златния дарителски знак на фонда „Военни паметници и музеи“. До смъртта си тя е негов почетен председател. Колекцията наброява над 150 отличия, от които в залата са показани 50.

Отличията, представени в колекционната зала имат знаково присъствие в историята и съвремието ни не само като притежание на държавните глави на България и главнокомандващи на Българската армия. Награждаването с тях е език на политиката и дипломацията.

Тези отличия побират в себе си повече от век история. Те са част от наследството ни и от легитимността на държавата ни. Общото им присъствие тук е част от диалога между поколенията за наследството и паметта.

Отличията на цар Борис ІІІ са предадени през 1946 г. чрез коменданта на двореца, по личното настояване на царица Йоанна. Царското семейство е традиционен дарител на Националния военноисторически музей, благодарение на което днес притежаваме отличия, униформи и лични вещи на цар Фердинанд І, княгиня Мария-Луиза, царица Елеонора и принцеса Клементина. Колекцията с отличия на цар Борис ІІІ наброява 98 отличия, 36 от които са показани в залата.

Награждаването на държавен глава с орден е част от големия разказ на историята, със сладкия привкус на победи или горчивината на несбъднати надежди. Обществото ни е удостоило с правото да съхраняваме едно уникално богатство. Наш дълг е да го споделим със света, вярвайки, че културата е език без граници, в името на един по-добър свят.

Колекцията с отличия на Тодор Живков, български държавен глава, последователно председател на Министерския съвет и на Държавния съвет на Народна република България е предоставена на музея за временно експониране от неговите наследници през месец май 2005 г. Тя наброява 73 отличия, 57 от които са показани в залата. В нея могат да се видят както ордени на страните от социалистическия лагер, така и традиционно познати отличия на страни от европейския континент. Изключителен интерес предизвикват непознати за българския посетител ордени от Азия, Африка и Америка.