Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. “Черковна” № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Колекционна зала „Хладно и огнестрелно оръжие“

Оръжейната колекция на Националния военноисторически музей наброява над 44 000 експоната. Това е най-богатата сбирка оръжия в страната, обогатявана десетилетия, благодарение на патриотизма на обикновените български гражданини, на далновидността и чуството за историзъм на Генералния щаб и военното министерство.

Колекцията е материален символ на българския боен дух, съхранен завинаги в музея. В нея са опазени за поколенията уникални образци хладно и огнестрелно оръжие, шедьоври на оръжейното изкуство за периода от ХV в. до ХХ в. Ансамбълът хронологично експонирани образци представя разрез на развитието на оръжията като част от културното наследство на човешката цивилизация от Възраждането до наши дни.

Огнестрелното оръжие, от изобретяването на барута до появата на „унитарния“ боеприпас, е представено с уникални образци с фитилно, колесно-искрово и кремъчно-искрово запалване, системите с щифтов боеприпас „Лефоше“ и появата и утвърждаването на боеприпаса с „централен” бой, с който функционират съвременните оръжия. Най-интересните системи и типове могат да се видят единствено в тази колекционна зала.

Експозицията е уникална възможност за визуален допир с ювелирни образци оръжия от личните колекции на княз Александър І, княз (1908 – цар) Фердинанд І, цар Борис ІІІ, княз Симеон Търновски.