Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. “Черковна” № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Колекционна зала „Български военни униформи“

Националният военноисторически музей е единственият в страната, който представя развитието на българската военна униформа, аксесоари и снаряжение. Достойнство на колекцията, която се комплектува от 1916 г. е присъствието в нея на всички образци български униформи, на представляващите голяма рядкост войнишки униформи и пробни (опитни) образци.

През декември 1879 г. със законодателен акт са определени 9 различни форми, съобразно длъжностите и родовете във войската на Княжество България. Те се различават по кройка, цвят и символи. Всички те обаче недвусмислено показват националната принадлежност. Изключителен интерес предизвикват униформите на българските владетели и главнокомандващи след 1879 г. – княз Александър І Батенберг, княз (1908 – цар) Фердинанд І и цар Борис ІІІ, както и на представители на техните семейства.

През 1884 г. военната униформа в Княжество България е разделена на парадна, празнична и домашна форма. Парадната форма се облича при избор на княз, негов рожден или имен ден, на големи църковни празници, на Нова година, при прегледи и паради, при повишения, награди и новоназначения, при освещаване на знамената и клетви. Празничната форма се носи при явяване в двореца, на изпити, при молебени и паради, на балове и официални обеди, на сватби, кръщавки, погребения и други. Обикновената форма се полага при учения, прегледи, при представяне на началството и други.

През първото десетилетие на ХХ в. започва уеднаквяване на облеклото и снаряжението за всички родове войски. Опростяването, продиктувано от идеята за повече функционалност и практичност на униформата засяга цяла Европа. Защитният сиво-зелен цвят, позволявайки прикритие в бойна обстановка е крачка към модернизирането на облеклото в армията. След 1905 г. парадни униформи имат само шефските полкове.

С реорганизирането на Българската армия през 1936 г. се променя конструкцията и цветът на униформата. Министерството на войната разделя униформата във войската на парадна (само за Лейбгвардейския на Н.В. конен полк), празнична, строева, домашна и бойна. Те се подразделят на лятна и зимна.

Преминаването от монархия към народна република през 1946 г. се отразява и на военната униформа. През 1947 г. се извършва цялостна промяна в символиката, кройката, цветовете и аксесоарите.

През 2001 г., с цел модернизиране и унифициране в Българската армия са определени следните униформи: парадни – за кадровите военнослужещи; празнично-представителни – за кадровите военнослужещи, без войниците; празнично-парадни – за военнослужещи на наборна военна служба; всекидневни (зимни и лятни); специални и работни облекла.