Skip to content

Working time

Exposition
Wed – Sun: 10:00 – 18:00.

In connection with forthcoming repair activities, the National Museum of Military History will not be open to visitors
from 15 June to 31 July 2024.

Administration
Mon – Fri: 8:30 – 17:00.

Ticket office
Closes at 17:00.

Tickets

Children (up to 7 years old) – Free admission
Students – 2 lv
Adults – 10 lv
Family ticket – 12 lv

Find us

Address: 92 Cherkovna Str, Sofia, Bulgaria
Phone: + 359 2/946 1805

See more

Изложба „Символите на държавността“ – en

Уникални експонати – символи на държавността, показва Националният военноисторически музей (НВИМ) в Деня на Освобождението на България.

Знамето, което депутатите от Великото Народно събрание имат за основа, когато определят националния трикольор, единственият запазен държавен печат от времето на Третото българско царство, екземпляр на Конституцията, принадлежала на княз Александър I, първият български национален химн „Шуми Марица“, личните щандарти на българските владетели, както и български бойни знамена, носители на националната символика, са само част от реликвите, до които посетителите могат да се докоснат.

Интересни факти и събития, свързани с уникалните експонати, ще запознаят публиката с истории за родолюбие, достойнство и чест, и ще я пренесат във времето на младата българска държава. Как творението на младата девойка Стиляна Параскевова се превръща в първообраз на националния трибагреник, какви спорове е имало около приемането на Търновската конституция, каква история пази първият български национален химн, са само някои от въпросите, чиито отговори оживяват на Националния празник в НВИМ.