Skip to content

Working time

Exposition
Wed – Sun: 10:00 – 18:00.

In connection with forthcoming repair activities, the National Museum of Military History will not be open to visitors
from 15 June to 31 July 2024.

Administration
Mon – Fri: 8:30 – 17:00.

Ticket office
Closes at 17:00.

Tickets

Children (up to 7 years old) – Free admission
Students – 2 lv
Adults – 10 lv
Family ticket – 12 lv

Find us

Address: 92 Cherkovna Str, Sofia, Bulgaria
Phone: + 359 2/946 1805

See more

Изложба „И въздигнаха България в царство“ – en

Изложбата пресъздава духа на времето и възкресява паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г. Актът на Независимостта е тълкуван не като исторически миг, а като процес на обществено-политическо и икономическо развитие на нацията и държавността. Повече от десетилетие няколко български правителства водят политика, наредила страната ни сред най-бързо развиващите се в Европа. Всички те гледат на решаването на въпроса за българската независимост като на основен приоритет, различавайки се единствено във вижданията си за начина на нейното осъществяване и подходящото време.

Акцент в изложбата е развитието и модернизацията на Българската армия като гарант на самостоятелна външна политика. Показани са новите модели пушки и карабини „Манлихер“, пистолети „Люгер“, артилерийска, свързочна и инженерна материална част.

Участието на Българската армия в процеса на обявяване на Независимостта е представено многопосочно, не само чрез мобилизацията на 8-а пехотна тунджанска дивизия за прикриване на границата с Турция, но и чрез приноса на плеяда висши офицери – дипломатически агенти на България (полк. Христофор Хесапчиев, ген.-майор Никифор Никифоров) и военни аташета в европейски държави (подполк. Константин Жостов, майор Христо Бурмов). Изложени са лични вещи на цар Фердинанд I, военния министър ген.-лейт. Данаил Николаев, командири на частите от състава на тунджанската дивизия. Показано е участието на полковете, квартируващи в старопрестолния град Търново – 18-и пехотен етърски и 20-и пехотен добруджански полк.

Атмосферата на паметните дни оживява чрез спомените на министрите от кабинета на Александър Малинов и публикации в тогавашния печат.

Специално за изложбата наследниците на министрите Михаил Такев и ген.-майор Стефан Паприков предоставят техни лични вещи, а Симеон Сакскобургготски – орден, с който княз Фердинанд І е бил по време на самото провъзгласяване на Независимостта.

Изложбата е интерактивна – посетителят се пренася в старата българска столица Търново, за да чуе гръмкия глас на глашатая и бодрия звук на барабана, оповестяващи радостната вест, или в двореца, когато тържествено се отбелязва годишнината от историческия акт с учредяването на най-високото отличие на Царство България – ордена „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“. За първи път и само в деня на откриването могат да се видят всички степени на отличието, притежавани единствено от Националния военноисторически музей – Голямото огърлие (прерогатив на владетеля), Малкото огърлие и Големия кръст.