Skip to content

Working time

Exposition
Wed – Sun: 10:00 – 18:00.

In connection with forthcoming repair activities, the National Museum of Military History will not be open to visitors
from 15 June to 31 July 2024.

Administration
Mon – Fri: 8:30 – 17:00.

Ticket office
Closes at 17:00.

Tickets

Children (up to 7 years old) – Free admission
Students – 2 lv
Adults – 10 lv
Family ticket – 12 lv

Find us

Address: 92 Cherkovna Str, Sofia, Bulgaria
Phone: + 359 2/946 1805

See more

Изложба „Съдби,
белязани от войната“ – en

Изложбата „Съдби, белязани от войната” e посветена на 65-годишнината от Втората световна война. Тя може да се види в залите на НВИМ до края на месец август.

Изложбата е един поглед към събитието, формирало новия световен ред през фокуса на отделните човешки съдби. В разказа за военния сблъсък се преплитат лични истории, за да ни покажат, че войната не оставя просто победители и победени. Време на тържествуваща вяра и геройство за едни, на покруса и унищожени идеали за други, тя оставя трайни последици за България и българите, чиито корени откриваме и днес.

Изложбата поставя и въпроса за националния идеал, носен от толкова поколения, оцелял след погрома на Първата световна война. Той се вплита и в тази война, за да претърпи окончателно крушение, погубен в лозунга за „социалистически интернационализъм” и пожертван в името на „победата на социалистическата революция в цял свят”.

В хронологически план са показани възвръщането на Южна Добруджа, „Символичната война” (1941 – 1944 г.), влизането на армията ни в Македония, Беломорието и Сърбия, пътя на войната от Стражин – Куманово – Драва – Мур – до австрийските Алпи.

Личните истории са разказани чрез личните вещи и документи на повече от 50 участници във войната. Сред тях са офицери от „царската” армия, които в годините до 1941 г. командват различни военни формирования и през войната изпълняват воинския си дълг. Няйои от тях са разстреляни без съд и присъда веднага след 9 септември 1944 г., други са оставени на служба до края на войната, а после са съдени от Народния съд, разстреляни или изпратени в лагерите, защото изпълнявайки военната си клетва, са се сражавали срещу партизаните в сърбия и Гърция. Други, произлизащи от средите на партизаните или съветската армия, се вливат в армията чрез института на „помощник-командирите” и в следващите години заемат командните й длъжности и правят бърза кариера.

Изложбата припомня имената на генерал Златю Тепциев, командир на 5-и артилерийски полк и полковник Иван Атанасов, командир на 19-и пех.полк, които влизат в Добруджа, присъединена към България, съгласно Крайовската спогодба (1940 г.); контраадмирал Асен Тошев, командващ морските сили през целия период на войната; генерал Асен Сираков, командващ 4-а Армия, която освобождава Щип и Велес и влиза в Скопие; генерал Кирил Станчев, командващ 2-ра Армия, която провежда Нишката и Косовската настъпателни операции, генерал Щерю Атанасов, помощник-командир на Първа Българска армия и др.

Сред „редовите”участници се очертават образите на военния кореспондент капитан Васил Дунавски, художника Димитър Вълканов, медицинската сестра Василка Неделчева, др Кадиев, Ташо Ташев – военен историк и др.

Подобно експониране на историята е практика на европейските военни музеи в последните години, но е новост в музейното дело у нас.