Skip to content

Working time

Exposition
Wed – Sun: 10:00 – 18:00.

In connection with forthcoming repair activities, the National Museum of Military History will not be open to visitors
from 15 June to 31 July 2024.

Administration
Mon – Fri: 8:30 – 17:00.

Ticket office
Closes at 17:00.

Tickets

Children (up to 7 years old) – Free admission
Students – 2 lv
Adults – 10 lv
Family ticket – 12 lv

Find us

Address: 92 Cherkovna Str, Sofia, Bulgaria
Phone: + 359 2/946 1805

See more

Изложба „Рота 4093“ – en

Изложбата на Националния военноисторически музей „Рота 4093” е посветена на 60-та годишнина от създаването на първата българска рота в НАТО.

Повече от 100 фотоса показват знамето и емблемата на ротата, униформите и въоръжението на нейните доброволци, командния й състав, моменти от нейния живот и бит. Изброени са гарнизоните, където тя е дислоцирана. Запечатани са моменти от изпълнението на бойната служба, стрелковата подготовка, тренировки и учения, участия в паради. Научаваме интересни подробности от казармения живот – създаването на параклис в гарнизона в Гермерсхайм, участието в спортни турнири, отбелязването на различни празници. Припомнят се имената на офицери и сержанти от личния състав на ротата с кратки биографични данни за тях.

Българската национална доброволческа рота 4093 е формирана на 20 октомври 1951 г. с генерална заповед № 53, издадена от Главната квартира на военното командване на Американските въоръжени сили в Европа, чрез които тя е включена в структурите на Северноатлантическия пакт. Сред инициаторите за създаване на рота 4093 е д-р Г. М. Димитров.

След двегодишно пребиваване в гарнизоните Цайлсхайм, Ешборн и Брюхмюлбах-Мизау, през октомври 1953 г. ротата е преместена в Гермерсхайм, където охранява оръжейни депа и други важни военни обекти. Съставът й е от 200 войника. Командири на ротата последователно са: лейт. Стефан Бойдев, кап. Борислав Байчев и кап. Димитър Кръстев.

Ротата води пълноценен обществен живот – има волейболен отбор, отлично уредена библиотека, фонд и клуб, средствата от които използва за благотворителност. Личният състав отбелязва тържествено всички български християнски празници. В параклиса на българската православна църковна община „Свети Иван Рилски – Чудотворец” се отслужват литургии от потомъка на граф Игнатиев, свещеник Леонид.

Рота 4093 е разформирана през м. юни 1964 г. във връзка с намаляване на въоръжените сили, засягащо националните роти. Със своята образцова 14 -годишна служба ротата допринася за укрепването на структурите на НАТО в Европа.