Skip to content

Working time

Exposition
Wed – Sun: 10:00 – 18:00.

In connection with forthcoming repair activities, the National Museum of Military History will not be open to visitors
from 15 June to 31 July 2024.

Administration
Mon – Fri: 8:30 – 17:00.

Ticket office
Closes at 17:00.

Tickets

Children (up to 7 years old) – Free admission
Students – 2 lv
Adults – 10 lv
Family ticket – 12 lv

Find us

Address: 92 Cherkovna Str, Sofia, Bulgaria
Phone: + 359 2/946 1805

See more

Изложба „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ – en

Изложбата представя над 400 художествени произведения на 50 български художници, участвали в бойните действия на Първата световна война и оставили ярка следа в българското изобразително изкуство. Голяма част от произведенията се показват пред публика за първи път, а сред авторите им са изтъкнатите майстори на четката Александър Божинов, Александър Мутафов, Борис Денев, Борис Митов, Владимир Димитров – Майстора, Георги Евстатиев, Георги Машев, Гошка Дацов, Дечко Мандов, Димитър Гюдженов, Иван Вълчанов, Иван Славов, Константин Щъркелов, Михаил Лютов, Никола Ганушев, Никола Танев, Никола Кожухаров, Яким Банчев.

По време на Първата световна война на създадената от Военното ведомство длъжност „военен художник“ са назначени повече от 15 художници, а десетки други са мобилизирани и участват в нея. Благодарение на тях на платно оживява художественият образ на войната с нейните рани, победи и запомнящи се лица. С творбите си те водят към всеки фронт, стигат до всяка позиция и се опълчват на пренебрегването на общочовешките ценности, отстоявайки своята честност като хора и отговорността си като творци.

Изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ ще допълни представите на публиката за Първата световна война и с многобройни интерактивни предложения. За първи път ще бъде показан процесът на реставрация на изложените произведения. Документални кадри от войната и touch-screen приложения ще разкрият атмосферата на историческата епоха и творческия свят на художниците. Чрез специално изработени платна посетителите ще могат сетивно да възприемат техниката на рисуване на някои от авторите. Изложбата продължава и в постоянната хронологична експозиция на НВИМ, където целогодишно са експонирани едни от най-знаковите произведения на българските военни художници.