Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Във връзка с Коледните и Новогодишните празници експозицията на Музея няма да работи от 24 до 27 декември вкл. и от 30 декември 2023 г. до 2 януари 2024 г. вкл.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. “Черковна” № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Изложба „София – столица на обединена България“

Изложбата представя пътя от провъзгласяване на Съединението до подписването на Топханенския акт, като поставя фокус върху ролята на София като център на решенията, които правят възможна мечтата за единение на Княжество България и Източна Румелия.

Експозиционният разказ откроява ролята на дипломацията в подкрепа и защита на Съединението, действията на институциите и гражданството в София и израстването на града като столица на единна България – средище на всички държавни институции и обединителен център на българите от двете страни на Балкана.

Изложбата представя знакови експонати, сред които знамето, което войниците на майор Данаил Николаев целуват, преди да превземат конака в Пловдив на 6 септември, хладно и огнестрелно оръжие и формени и доброволчески знамена на участниците в Съединението и Сръбско-българската война, лични вещи на княз Александър I, председателя на Народното събрание Стефан Стамболов, министър-председателя Петко Каравелов, министъра на правосъдието Васил Радославов, министъра на войната капитан Константин Никифоров и др.

Експозиционният разказ е обогатен със спомените на съвременници на събитията и анимации, които илюстрират  историческите факти. Специално подготвено тъч-скрийн приложение преоткрива мястото на София в събитията от преди 135 години, представяйки ролята на институции, обществени сгради и частни домове от столичната градска среда.

Изложбата  е реализирана в партньорство с Регионален исторически музей – София, Дирекция на музеите – гр. Копривщица и Фондация „Стефан Нойков“ по проект „София – столица на обединена България“, финансиран по програма „Култура“ на Столична община.

Онлайн версия на изложбата можете да видите тук.