Skip to content

Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Във връзка с ремонтни дейности Националният военноисторически музей няма да бъде отворен за посетители
от 15 юни до 31 юли 2024 г.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. „Черковна“ № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Изложба „Съдби,
белязани от войната“

Изложбата „Съдби, белязани от войната” e посветена на 65-годишнината от Втората световна война. Тя може да се види в залите на НВИМ до края на месец август.

Изложбата е един поглед към събитието, формирало новия световен ред през фокуса на отделните човешки съдби. В разказа за военния сблъсък се преплитат лични истории, за да ни покажат, че войната не оставя просто победители и победени. Време на тържествуваща вяра и геройство за едни, на покруса и унищожени идеали за други, тя оставя трайни последици за България и българите, чиито корени откриваме и днес.

Изложбата поставя и въпроса за националния идеал, носен от толкова поколения, оцелял след погрома на Първата световна война. Той се вплита и в тази война, за да претърпи окончателно крушение, погубен в лозунга за „социалистически интернационализъм” и пожертван в името на „победата на социалистическата революция в цял свят”.

В хронологически план са показани възвръщането на Южна Добруджа, „Символичната война” (1941 – 1944 г.), влизането на армията ни в Македония, Беломорието и Сърбия, пътя на войната от Стражин – Куманово – Драва – Мур – до австрийските Алпи.

Личните истории са разказани чрез личните вещи и документи на повече от 50 участници във войната. Сред тях са офицери от „царската” армия, които в годините до 1941 г. командват различни военни формирования и през войната изпълняват воинския си дълг. Няйои от тях са разстреляни без съд и присъда веднага след 9 септември 1944 г., други са оставени на служба до края на войната, а после са съдени от Народния съд, разстреляни или изпратени в лагерите, защото изпълнявайки военната си клетва, са се сражавали срещу партизаните в сърбия и Гърция. Други, произлизащи от средите на партизаните или съветската армия, се вливат в армията чрез института на „помощник-командирите” и в следващите години заемат командните й длъжности и правят бърза кариера.

Изложбата припомня имената на генерал Златю Тепциев, командир на 5-и артилерийски полк и полковник Иван Атанасов, командир на 19-и пех.полк, които влизат в Добруджа, присъединена към България, съгласно Крайовската спогодба (1940 г.); контраадмирал Асен Тошев, командващ морските сили през целия период на войната; генерал Асен Сираков, командващ 4-а Армия, която освобождава Щип и Велес и влиза в Скопие; генерал Кирил Станчев, командващ 2-ра Армия, която провежда Нишката и Косовската настъпателни операции, генерал Щерю Атанасов, помощник-командир на Първа Българска армия и др.

Сред „редовите”участници се очертават образите на военния кореспондент капитан Васил Дунавски, художника Димитър Вълканов, медицинската сестра Василка Неделчева, др Кадиев, Ташо Ташев – военен историк и др.

Подобно експониране на историята е практика на европейските военни музеи в последните години, но е новост в музейното дело у нас.