Skip to content

Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Във връзка с ремонтни дейности Националният военноисторически музей няма да бъде отворен за посетители
от 15 юни до 31 юли 2024 г.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. „Черковна“ № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Изложба „Рота 4093“

Изложбата на Националния военноисторически музей „Рота 4093” е посветена на 60-та годишнина от създаването на първата българска рота в НАТО.

Повече от 100 фотоса показват знамето и емблемата на ротата, униформите и въоръжението на нейните доброволци, командния й състав, моменти от нейния живот и бит. Изброени са гарнизоните, където тя е дислоцирана. Запечатани са моменти от изпълнението на бойната служба, стрелковата подготовка, тренировки и учения, участия в паради. Научаваме интересни подробности от казармения живот – създаването на параклис в гарнизона в Гермерсхайм, участието в спортни турнири, отбелязването на различни празници. Припомнят се имената на офицери и сержанти от личния състав на ротата с кратки биографични данни за тях.

Българската национална доброволческа рота 4093 е формирана на 20 октомври 1951 г. с генерална заповед № 53, издадена от Главната квартира на военното командване на Американските въоръжени сили в Европа, чрез които тя е включена в структурите на Северноатлантическия пакт. Сред инициаторите за създаване на рота 4093 е д-р Г. М. Димитров.

След двегодишно пребиваване в гарнизоните Цайлсхайм, Ешборн и Брюхмюлбах-Мизау, през октомври 1953 г. ротата е преместена в Гермерсхайм, където охранява оръжейни депа и други важни военни обекти. Съставът й е от 200 войника. Командири на ротата последователно са: лейт. Стефан Бойдев, кап. Борислав Байчев и кап. Димитър Кръстев.

Ротата води пълноценен обществен живот – има волейболен отбор, отлично уредена библиотека, фонд и клуб, средствата от които използва за благотворителност. Личният състав отбелязва тържествено всички български християнски празници. В параклиса на българската православна църковна община „Свети Иван Рилски – Чудотворец” се отслужват литургии от потомъка на граф Игнатиев, свещеник Леонид.

Рота 4093 е разформирана през м. юни 1964 г. във връзка с намаляване на въоръжените сили, засягащо националните роти. Със своята образцова 14 -годишна служба ротата допринася за укрепването на структурите на НАТО в Европа.