Skip to content

Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Във връзка с ремонтни дейности Националният военноисторически музей няма да бъде отворен за посетители
от 15 юни до 31 юли 2024 г.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. „Черковна“ № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Изложба „Памет за бъдещето“

 

По традиция в началото на всяка година Националният военноисторически музей отдава заслуженото уважение и признателност към всички свои дарители, благодарение на които сглобяваме разказа за нашето минало, за да отправим поглед напред в бъдещето, извличайки поуките на историята и помнейки саможертвата и победите.

Изложбата включва артефакти на емблематични и малко познати за българската история личности, дарени от техни наследници, техника и снаряжение от военните формирования в страната. Сред експонатите са снимки и документи на убития в Пловдив при провъзгласяване на Съединението кап. Райчо Николов, кавалерийски гети на д-р Константин Стоилов (по-късно министър-председател), с които участва в Сръбско-българската война като командир на конен взвод, часовник, снимка и войнишки кръст „За храброст“ на най-малкия доброволец в Първата световна война – 10-годишния Никола Костов. Разказът за военната история сглобяваме и с новопостъпилите вещи на един от майсторите на четката Александър Мутафов – военен художник по време на Балканските и Първата световна война, с куртка и отличия на полк. Константин Сърнев – командир на 5-и пехотен дунавски полк (1938 –1941), както и с вещи на ген.-полковник Радню Минчев, заемал редица ръководни длъжности до 1989 г., а от 1990 г. е началник-щаб на Българската армия. Най-новата история на армията и българското участие в мироопазващи мисии ще бъдат допълнени от униформа тип „Сахара“ на ген. Никола Колев – началник на Генералния щаб на Българската армия (2002 – 2006), член на Военния комитет на НАТО (2002 – 2006), както и от знаме на 26-ия контингент в Кабул и икона на Св. Георги Победоносец, връчена на българския контингент в столицата на Афганистан през 2007 г.

По инициатива на Командването на Сухопътните войски на откриването на изложбата е поставено началото на съвместна инициатива на Националния военноисторически музей и Сухопътни войски, чиято цел е да насърчи дарителството в Българската армия, така че нейното съвременно битие да бъде съхранено за бъдещите поколения.