Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. “Черковна” № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Изложба „Българската армия – 20 години част от НАТО“

Изложбата „Българската армия – 20 години част от НАТО“ е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-тата годишнина от членството на Република България в НАТО.
Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на участниците в тях, Националният военноисторически музей поставя акцента в изложбата върху мисиите и ученията на Българската армия в годините на нейното присъединяване към Алианса.
Експозиционният разказ визуализира усилията по трудния път към изграждането на способности и съвместимост чрез оригинални артефакти като знамена на българските контингенти от мисии зад граница, униформи, оръжие, лични вещи на участници в мисии, карти, знаци, документални свидетелства и др. Образът на Българската армия е обогатен от множество видеа и снимков материал от знакови учения и събития от последните 20 години. Свое място в изложбата има и Българската национална доброволческа рота № 4093 в рамките на НАТО, сформирана през 1951 г. от български политически емигранти. Интерактивни приложения правят достъпна информацията за структурата и членовете на НАТО, както и такава за ключови моменти от процеса на присъединяване и пълноправно членство в статии от периодичния печат.

Изложбата е реализирана със съдействието на Съвместното командване на силите, Военноморските сили, Командването за логистична поддръжка, Българската национална телевизия, Военния телевизионен канал.