Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. “Черковна” № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Изложба „Армията във време на промени“ 2020

Изложбата „Армията във време на промени“ е организирана по повод 141-вата годишнина от създаването на Министерството на отбраната и 104-тата годишнина от основаването на Националния военноисторически музей (НВИМ).

Изложбата проследява развитието на Българската армия през дългия преход от комунизъм към демокрация. В „Армията във време на промени“ се засягат теми като преминаването от наборна към професионална армия, споровете за въоръжаването, преориентацията по оста Изток – Запад и отношението към САЩ и Русия. Нелекият път и тежките избори в това трудно време е представен чрез личните оценки и мнения на участниците в процесите, чрез вещи на хората, свързали живота си с Армията в последните 30 години. Автентични звуци и кадри от този период, както и времева линия с ключови събития предлагат на публиката обществено-политическия контекст, в който се осъществяват мащабните промени в Армията.

Изложбата включва вещи както на емблематични за този период от развитието на Българската армия личности от военното и политическото ръководство, така и на редови военнослужещи, изпълнили дълга си към родината. Сред тях са експонати, свързани с първите мъже, стояли начело на Армията. С вещи на участници в мисиите зад граница изложбата отдава почит и към всички военнослужещи, загубили живота си при изпълнение на служебния дълг. Образът на въоръжените сили е обогатен и чрез представените образци на оръжия като автомат „Калашников“ АК-74 с подцевен гранатомет „Кастьор“, преносим зенитен ракетен комплекс „Стрела“, снайперска пушка „Драгунов“, ръчен противотанков гранатомет РПГ-7В, автомат АКС-74У, пистолет „Аркус“ 98DA и други.

Цивилният живот, е представен с любопитни експонати като банкноти отпреди деноминацията, жетони и купони за храна – символ на тежките години на прехода.

Красимир Каракачанов

Велизар Шаламанов

Ангел Найденов

Ефтим Ефтимов

Цанко Стойков