Skip to content

Работно време

Експозиция
сряда – неделя: 10.00 – 18.00 ч.

Във връзка с ремонтни дейности Националният военноисторически музей няма да бъде отворен за посетители
от 15 юни до 31 юли 2024 г.

Администрация
понеделник – петък: 8.30 – 17.00 ч.

Продажба на билети
до 17.00 ч.

Билети

Деца (до 7 г.) – Вход безплатен
Учащи – 2 лв
Възрастни – 10 лв
Семеен – 12 лв

Намерете ни

Адрес: ул. „Черковна“ № 92
Тел: + 359 2/946 1805

Виж повече

Колекционна зала
„Български отличия“

Създаването, развитието и отмяната на всеки орден е част от големия разказ на историята. Да погледнем в миналото и настоящето чрез отличията, значи да докоснем идеалите и културата на народа ни и да направим опит да съпреживеем духа му. Колекцията с отличия, собственост на НВИМ се комплектува повече от 90 години, предимно от големи дарения. Тя е най-богатата колекция в България.

В залата, чрез показаните 980 отличия е представена една малка част от тази колекция. Богатството й е в многообразието от редки емисии, в притежанието на най-високите степени и техни единични поръчки и пробни образци, в изключителното многообразие.

В колекцията са представени със свои отличия 35 държави от Европа, 6 от Азия и 3 от Америка. Колекцията представлява поле за изследване и исторически паралели на националната и европейската военна история и символика за период от 150 г.

Музеят притежава личните колекции на стотици български войници, подофицери и офицери, изнесли на плещите си пет войни за 67 години, на висшия генералитет – Данаил Николаев, Никола Иванов, Рачо Петров, Михаил Савов, Радко Димитриев, Георги Вазов, Никола Генев, Александър Протогеров, Стефан Тошев, Владимир Стойчев, Петър Панчевски, Иван Михайлов и други, на държавници – Стефан Стамболов, Константин Стоилов и други, на българските владетели след 1879 г. – княз Александър І, княз (от 1908) цар Фердинанд І, цар Борис ІІІ