е – музеен вестник > Музеите по света > Военният музей в Белград
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Военният музей в Белград


Една от най-известните туристически забележителности в Белград е крепостта Калемегдан, изградена върху хълма над устието на реките Сава и Дунав. На територията на крепостта, в най-старата част на града, се намира Военният музей.

Заобиколен от крепостните стени и най-красивия белградски парк, музеят е един от символите на сръбската столица. Създаден е през 1878 г. след като Сърбия получава независимост и за 132 години съществуване се превръща в значима културна институция. Първата постоянна експозиция е открита през 1904 г.

През І световна война голяма част от музейните експонати са унищожени или взети в плен, след което музеят отваря врати едва през 1937 г. През ІІ световна война изчезват почти 1300 експоната от сбирките на музея и те никога повече не са открити. Безвъзвратно изгубени са колекциите оръжие на черногорския княз Данило Петрович и ценни предмети на династиите Караджорджевич и Обренович. От 1961 г. музеят се помещава в сградата на бившия Военногеографски институт.

На площ от 2300 м2 в 52 зали са изложени повече от 3000 експоната, които проследяват хронологически военната история на Сърбия – от античността до най-ново време. В настоящия момент се подготвя нова и модерна постоянна експозиция.

В началото на своята обиколка из музея посетителите се докосват до древната история на тези земи, населявани през 1000 – 400 г. пр. Хр от илирите и келтите, а по-късно влезли в състава на Римската империя.

Сградата на Военния музей в Белград

Интерес предизвикват изложените във витрините бойни брадви, бронзов илирски меч, шлем, копие и юзди, римски меч от I -II век сл. Хр. и шлем на римски войник, върхове на копия и стрели.


Оръжие от Римска империя

Средновековно сръбско оръжие


Първите самостоятелни държави Карантания, Долна Панония, Панонска и Далматинска Хърватска, Зета и Рашка присъстват в експозицията с оръжия от ІХ – ХІ век - бойни брадви, върхове на стрели и копия, мечове, конска амуниция, с макет на хърватски кораб от Х-ХІ в. и хърватско средновековно оръжие.

Сръбската военна история през ХІV в. е представена с оригинални мечове, дървени и железни боздугани, конска амуниция, ризници, оръжие от битката край Велбъжд през 1330 г. и от Косовската битка през 1389 г., сред които има снаряжение на турски войник от този период – ризница, шлем и щит, подарени от музея в Истанбул.

Превземането на Босненската държава от османските турци през ХV в. е онагледено с диорама на град Ключ /Херцеговина/, в който през 1463 г. се предава последният босненски крал Стефан Томашевич и със средновековно оръжие от Босна.

Падането на Сръбското деспотство под турска власт е показано с макет на най-голямата сръбска средновековна крепост - Смедеревската крепост, превзета през 1459 г., с пушки и каменни гюлета от Смедерево и бомбарда от град Купрес. Във витрините може да се разгледат въоръжение и снаряжение на турската войска през ХVІ в., както и еничарско въоръжение и снаряжение.


Средновековна оръжие от Босна


В залите на музея посетителите се запознават и със селските бунтове, избухвали през периода ХV - ХVІ в. на територията на Хабсбургската монархия, в чийто състав влизали Хърватска и Словения. Изложено е оръжие на войската на аристокрацията и войската на селяните. Благородниците са имали най-модерно за онова време въоръжение и снаряжение като тежки брони, саби, алебарди, арбалети и мускети. Интересен експонат е меч от ХVІ в., използван в германската войска при потушаване на въстанието в Словения през 1515 г., който е с дължина 1,75 м. и тегло 4,5 кг., както и броня от сбирката на граф Естерхази. Селската войска била въоръжена основно с тояги, брадви, косери и др. видове селскостопански сечива. От този период е и облеклото и въоръжението на ускоците, които са сърби и хървати, бежанци от Османската империя, нападали съседните турски територии.

Проследени са и освободителните борби против турската власт. Интересни за посетителите са образци на кремъчни пушки, кремъчни пищови и крепостна пушка от 18 в. Във витрините е изложено хайдушко оръжие и снаряжение, оръжието на хайдут Велко - участник в Първото сръбско въстание от 1804 г., запазени въстанически знамена, облекло и въоръжение на въстаници.

Галерия

1  2  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.