• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

ТВОРЧЕСТВО ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

Понякога животът ни принуждава да намалим темпото, да преосмислим приоритетите си и да намерим време за онова, за което не ни е достигало. Това са моменти, в които, независимо от външните обстоятелства, имаме възможност да творим и да правим добро. Така, както са го правили и нашите предци в моменти на изпитания.

Като хора, занимаващи се с военна история, няма как да не направим аналогия между изпитанията на днешния ден и случилото се преди повече от 100 години по време на Първата световна война.

След Освобождението д-р Моллов е сред избраните народните представители в Учредителното събрание, а през 1882 г.е назначен за главен лекар на София. От 1884 г. до 1887 г. преминава на военна служба като заместник на главния лекар на войската. Взема активно участие в Сръбско-българската война (1885 г.), като следва българската войска по цялото ѝ настъпление до Пирот. По същото време домът му в столицата е превърнат във временна болница, която да осигурява грижи за завърналите се ранени.

През 1916 г. се установява равновесие на силите между враждуващите коалиции и както на Западния, така и на Южния фронт, се налага позиционна (окопна) война. Българските войници прекарват тези месеци на оперативна пауза в окопите – далеч от семействата си, застрашени от инфекции и болести, борейки се с жестокото ежедневие на фронта.

Една идея на военния художник Николай Райнов – да се съберат средства за децата на загиналите от 9-а пехотна плевенска дивизия – е приета с голямо въодушевление и допринася за развитието на войнишкото фронтово творчество в тази война. С благородната цел да се подпомогнат хора в нужда се изработват предмети с художествена стойност от боеприпаси, които иначе сеят смърт.

Това се оказва и спасителен пояс за войниците в дългите месеци на очакване на атаката. Те сътворяват свой собствен мъничък свят, който да ги откъсне от страшната реалност в окопите и да им помогне да запазят човешкото в себе си.

Създават различни предмети, много, от които впечатляват със своята изработка – вази и чаши, направени от гилзи от снаряд, медни подноси, светилници, кибритници, пепелници, табакери, украшения, музикални инструменти, мастилници, ножове за разрязване на хартия, кутии за моливи и писалки и други битови предмети.


Назад

КОНТАКТИ

България, 2005, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com