• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

ВЗАИМОПОМОЩ – ПЪРВИТЕ КООПЕРАЦИИ В БЪЛГАРИЯ

В трудни моменти хората се стремят да спасят себе си и семействата си, за да дочакат по-добри времена. Често те търсят подкрепа в общите усилия и намират изход в обединяването. Така, помагайки си взаимно те преодоляват проблемите. Един от начините за взаимопомощ са кооперациите – институция възникнала в средата на XIX в. в Англия. Макар тежките условия на живот на българите да ги принуждават да търсят начини на сдружаване още преди Освобождението, едва в свободна България се създават подходящи условия за създаване на същински кооперации.

Първата е учредена през 1890 г. в с. Мирково, Пирдопско по инициатива на Тодор Г. Влайков и Тодор Йончев. Пет години по-късно в гр. Шумен е основано „Шуменско офицерско кооперативно сдружение „Опит“, което е и първата потребителна кооперация в България.

По това време младите български офицери, заели местата на отзованите през 1885 г. руски офицери, изпитват сериозни затруднения при покриването на разходите си за снаряжение и униформи. За да се справят с постоянното покачване на цените от страна на търговците и да не изпаднат в зависимост от лихвари, те търсят изход в обединяването. Така създават кооперация, чиято цел е „да поевтинява живота на членовете си и да ги запази от всякаква експлоатация на известни търговци“. В резултат от съвместните им усилия цените на почти всички стоки, от които се нуждаят офицерите намаляват.

Успехът на тази инициативата не остава незабелязан и тя е последвана в Русе, София и други градове. По този начин сплотените действия на българските офицери им помагат да преодолеят затрудненията си и да се справят в тежките времена, в които живеят.

На снимката – ген. Никифор Никифоров, който е един от инициаторите за създаване на Шуменското офицерско кооперативно сдружение „Опит“.


Назад

КОНТАКТИ

България, 2005, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com