• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

„ВСИЧКИ ЗАЕДНО СЕГА“

Трудните моменти в обществото предизвикват хората да си подадат ръка, да забравят различията си и да си помагат. Свидетели сме как културни институции и хора на изкуството показват онлайн експозициите си, постановките, таланта си като израз на споделена отговорност и в опит заедно да надмогнем страха.

Макар и все по-засилващо се напоследък усещането за сплотеност на човечеството, без значение от различията, които доскоро са го разделяли, не е от вчера.

На 24 декември 1914 г. по време на Първата световна война в части от Западния фронт настъпва официално необявено от нито една от армиите 24-часово примирие. На места немските войници започват да украсяват своите окопи и барикади, пеят коледни песни. От другата страна англичаните отвръщат със същото. Съществуват данни, че между двата враждуващи лагера дори са се играли футболни двубои – чудесен начин за „подписване“ на едно неофициално помирение в най-светлия от празничните дни.

В годините след това историите за изиграни футболни мачове между противници са преразказвани и препредавани силно преувеличени. Въпреки това те са израз на стремежа на войниците за кратко заедно да забравят къде са и да си спомнят, че макар и разделени от фронтовите линии, те все пак са нормални хора.

Тази история вдъхновява създаването на паметници в чест на играта, която спира една от най-кървавите войни поне за ден. Такава е скулптурата на Анди Едуърдс „Всички заедно сега“ (All Together Now).


Назад

КОНТАКТИ

България, 2005, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com