• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

ИСТОРИЯ ЗА ХОРАТА С ГОЛЕМИ СЪРЦА


Продължаваме да Ви представяме личните примери на хора, оставили ярка следа в българската история, за хората с големи сърца, които ги има и днес, така както ги е имало и в миналото. Овдовяла твърде млада, а след това изгубила и сина си, Йорданка Филаретова осмисля живота си в помощ на нуждаещите се. Развива широка обществена дейност още в годините преди Освобождението на България.

През 1869 г. по нейна инициатива се създава благотворителното женско дружество „Майка“ за подпомагане на бедни девойки да получат образование и създаване на неделно училище за по-възрастни жени. Дружеството се заема с осигуряване на сграда за училището, а след смъртта на сина си, Филаретова дарява заделените за образованието му средства за построяване на първото в страната Девическо стопанско училище.

Благотворителните ѝ инициативи се развиват и през войните. Още по време на Руско-турската война нейният дом се превръща в болница, а самата тя се грижи за ранените войници. Къщата на ул. Алабин №26 е стационар за лечение на ранени и болни и през Сръбско-българската война. Там се шият дрехи за войниците на фронта и бельо за разкритите военнополеви болници, а самата Филаретова е милосърдна сестра. Тази благотворителност се превръща в кауза и по време на Балканските и Първата световна война, когато дейността на дружество „Майка“ освен с изработване на дрехи, чаршафи, халати, куртки, раници, пионерни торби и др., включва и раздаване на безплатни храни и дрехи за приюти и сиропиталища, подаръци за сираци и инвалиди, уреждане на благотворителни концерти.

През 1909 г. Йорданка Филаретова става инициатор на създаването на дружество „Всех скорбящих радость“, което да се заеме с постройката и издръжката за вечни времена на приют за бедни, немощни и самотни възрастни хора. Тя дарява за целта 443 кв. м място на площад „Съборни“ в столицата. В имота е построена сграда, която да осигури постоянен приход за благотворителното начинание чрез отдаването под наем на нейните площи. Същевременно ръководството на дружеството се заема и с изграждането на приюта. За целта Софийската община дава на дружеството в условна собственост парцел от 4600 кв. м на ул. „Владайска“ (дн. ул. „Й. Филаретова“), където през септември 1914 г. приютът е официално открит. В следващото десетилетие сградата е преустроена и разширена и по-късно започва да се използва от Института за подготовка на медицински сестри (днешният Медицински колеж), носещ името на изтъкнатата българка.

Йорданка Филаретова е първата жена, наградена с почетния знак „Голям Червен кръст“, учреден от княз Александър I Батенберг.


Назад

КОНТАКТИ

България, 2005, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com