е – музеен вестник > Музеите по света > Морски музей „Васа” в Стокхолм
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Морски музей „Васа” в Стокхолм


След 333 години под вода, днес кралският кораб е туристическа атракция в шведската столица

Сградата на Морския музей Васа от вън


Не си бил в Стокхолм ако не си видял този кораб – гласят туристическите проспекти. Построен като гордост на шведската военна мощ, величественият кораб „Васа” потънал още при първото си плаване, преди изобщо да достигне открито море. След повече от 3 века той е изваден, реставриран и превърнат в музей. През 1981 г. шведското правителство решава да изгради постоянна сграда за него. Измежду 384 архитектурни проекта е избран моделът, наречен „Кутията”. Строителството започва през 1987 г.около стар военноморски док. „Васа” е положен в новата сграда през декември 1988 г.

Официалното отваряне става на 15 юни 1990 г и през следващите 7 години 25 милиона души посещават музея. Единственият експонат се намира в центъра на сградата, която също наподобява кораб, а околовръст по стените са построени ложи, от които да се наблюдава по-добре, тъй че когато посетителят се изкачи на 6 етаж, може да види палубата. От първия се виждат трюмовете, а от средните – отворите за оръдията и части от вътрешността. Корабната кърма е истинско произведение на изкуството – просто не е останало празно място от дървена склуптура и ажурна резба. Корабът е запазен до 95 процента в първоначалния си вид. Историята на построяването и ентусиазма, с който е бил започнат кораба е разказана с изобилен текстови и илюстративен материал. Могат да се видят много неща, но най-впечатляващи са възстановените лица на част от моряците и жените, загинали при потъването. Тези лица се толкова реалистични, че в миг е трудно да се осъзнае, че не са живи. Одисеята по изваждането на кораба пък е филмирана на документална лента.

„Васа” е най-голямата находка, извадена до този момент от морето. Наистина, струва си да се доверим на туристическите проспекти - защото Музеят Васа е потвърждение, че в манталитета на северните нации доминират емоции, които не са свързани с преклонение пред историческите забележителности, а се коренят в неподражаемата гледна точка на скандинавския дух.


Корабът „Васа”


1  2  3  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.