е – музеен вестник > Музейна поща > Музеите – фактор за социални промени и развитие
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музейна поща

Назад

Музеите – фактор за социални промени и развитие


Платформата Second Life (Втори живот), под чието мото се проведе Международният ден на музеите през 2008 г. е инициатива на ICOM. Това е една творба на дигиталното изкуство. Тя няма материална форма, може да се трансформира и променя, като се използват различни програми. По този начин зрителят вече не е съзерцател; той е и участник в процеса на създаването на творбата, защото тя е по-скоро усещане. Разпространена в глобалната мрежа, тя може да бъде едновременно навсякъде. Така се разрешава и вечния музеен финансов недоимък - при дигиталното изкуство той просто не съществува. За Платформата Second Life разказват представители на музеи, в които тя вече е експериментирана:


Технологичният виртуален музей: Дигиталната демокрация в експозиционния дизайн


Питър Фрайс, президент на Технологичния музей на иновациите, Сан Хосе, Силиконовата долина, Калифорния, САЩ


Как музеите могат да се превърнат в средища за социална промяна? Обикновено ние мислим за влиянието на музеите в контекста на нашите продукти – експонати, програми, научни изследвания – и как тези продукти ангажират, предизвикват и стимулират посетителите. Когато говорим за промяна, ние обикновено мислим за това, как музейната среда може да промени възприятието на нашите посетители за света и тяхната роля в него. Но в Технологичния музей на иновациите („Технологичния”) в Сан Хосе, Калифорния, когато говорим за промяна, ние нямаме предвид посетителите. Ние говорим за самите нас – музейната общност и обновяването на техниките и процесите, чрез които създаваме експозиции. В ерата на глобалната мрежа и дигитализацията няма причина музеите да останат като самотни острови на задоволство, всеки от тях – хранилище на специфични процеси и експертиза. За да разширим нашия свят и да предизвикаме традиционните методи на създаване на ново музейно съдържание, ние създадохме „Виртуалния технологичен”. Този проект позволява хората да могат да създават прототипи на експозицията on line. Това означава, че процесът на експозиционен дизайн може както да се разпространява, така и да бъде общо дело, позволявайки на кураторите да пренебрегват традиционните линии и да работят заедно за създаване на превъзходни преживявания за посетителите. Ние разрушаваме онова, което разделя възпитателите от художниците, учените от експозиционерите, посетителите от дизайнерите и каним творчески личности от цял свят да си сътрудничим при създаването на нови експозиции във виртуалната общност. Целта е да демократизираме и обновим процеса на експозиционен дизайн, като отворим врати към виртуалното пространство, където творчески личности могат да работят заедно. Проектът „Виртуалния технологичен” е една on line платформа,включваща два основни елемента: уебсайт www.thetechvirtual.org, откъдето произлизат всички проекти; и присъствието на платформата.


Едно съвсем ново преживяване


Гладис Бариос Амброси, председател на ICOM -Гватемала, директор на Музея към Университета в Сан Карлос, Гватемала


От 2000 г. ние мотивираме националните и частни музеи в цялата страна да организират специални дейности за Международния ден на музеите 18 май според темата, която се предлага всяка година от ICOM. В Гватемала ние имаме по-широка концепция за празнуване на този празник – не само за един ден, а по време на Фестивала на музеите от 5 до 31 май. Участват 33 музея от Гватемала сити и страната, предлагайки 166 дейности за различна публика.

Възможността музеят да бъде фактор за обществено развитие ни мотивира да развием нови дейности и да мобилизира хората в интереси в музеологията да използват виртуалното пространство, като се пренасят от реалния във виртуалния свят. Това е едно преживяване, което ни срещна със серия от препятствия, които ние трябваше да преодоляваме едно по едно – от капацитета на нашите компютри, в които ние се опитахме да инсталираме програмата, до това да се научим да работим с нея и след това да споделим с музеите тази нова технология.

Малко по малко бяхме увлечени и успяхме да създадем наши собствени варианти, а също и да инсталираме Internet обслужване за нашите посетители. За осем години от началото на нашето участие в пилотния проект, програмата бе усвоена и показахме на колегите от музеите в страната как работи програмата и ги обучихме. На 18 май в Музея на кафето в Културния център в La Azotea посетителите имаха възможност да се запознаят от първа ръка с тази виртуална платформа, която разкрива един нов свят на музеите и поражда много коментари как ще се работи в бъдеще. Заслужава си да се отбележи, че обикновено в нашата страна Международния ден на музеите се чества главно от образователната общност, която в този ден посещава много музеи. Тази година беше различно, защото празникът стана семеен ден за посещение на музеи. Ние самите, посещавайки много музеи, забелязахме как семейни групички от родители с деца се възползват от свободния вход, предлаган в от повече от 25 щатски и частни музея.

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.