е – музеен вестник > Интересни книги > За честта и славата на България: Българските бойни знамена
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Интересни книги

Назад

   Пенкова, Соня; Цанкова-Ганчева, Даниела
За честта и славата на България: Българските бойни знамена./ С.Пенкова, Д. Цанкова – Ганчева. – София : Студио “Витамин Арт”, 2009 . - 223 стр.


Държим в ръцете си книга, съдържанието на която ни изпълва с гордост, подхранва родовата ни памет и ни прави съизмерими с възпетите герои на древността.

Необходим е огромен труд, за да се намерят и обработят данните, разпръснати из различни източници. Но това нямаше да бъде достатъчно, ако авторите не питаеха дълбок интерес към историята и пиетет към подвизите на знайни и незнайни герои. Книгата обхваща организацията на Българската армия от края на XIX век до 40-те години на XX век. Присъстват всички полкове с кратки исторически данни за тях, командирите им, великите им битки и прекрасните им знамена. Ето част от предговора, който съдържа цялото богатство от чувства и мисли, предизвикани от величествения, тържествен и скъп на всеки българин вид на бойните знамена: "Тези знамена накараха да треперят минаретата на Одрин и хлъзгавите от кръв стени на Тутракан, те покориха сипеите на Мека црев, Булаир и Завоя на Черна, рововете на Кубадинската позиция и настръхналите от дула укрепления на Лозенград и Люлебургас. Те удивиха света с безпримерния героизъм на мъжете, полетели под тях с едничкото име “България”. Поетиката на тези редове докосва всяко българско сърце, припомняйки му вечното и непреходното, олицетворено в поизносената им коприна.

Изданието е с прекрасно оформление, твърди корици, луксозно книжно тяло, цветно. Така и трябва да бъде, защото е посветено на светините на нашата военна история – бойните знамена. Снимковият материал съдържа около 200 знамена, съхранявани във фондовете на НВИМ, както и архивни кадри от историята на полковете, документи и предмети пак от богатия фонд на музея.

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.