е – музеен вестник > Интересни книги > Современное ручное оружие: Его свойства, устройство и употреблениел
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Интересни книги

Назад

  Потоцкий, Н. съст.
Современное ручное оружие : Его свойства, устройство и употреблениел./ Н. Потоцкий. - С. Петербургъ : Типогафия А.С. Суворина, 1880 – 321 стр.


Една забележителна книга, която непременно ще задържи вниманието на интересуващите се от история на оръжието. Тя проследява развитието на огнестрелното оръжие от XIII век до 1872-1875 г. Авторът описва етапите в развитието му, достойнствата и недостатъците на съответните образци. Подробно е разгледано устройството на първите заключващи механизми, преминаването от гладкоцевно към нарезно оръжие. Специално внимание е отделено на руското, както казва авторът, скорострелно оръжие: Крнка, Бердана 1 и Бердана 2. Не e пропуснато и чуждестранното оръжие: Маузер, Гра, Хенри-Mартини. Авторът анализира техните прилики и разлики, обосновава достойнствата им. Спира се и на револверите от това време: Смит и Уесън, Лефоше и Галанд. Всеки извод е подкрепен с чертежи и таблици /216 на брой/. Бегло са посочени видовете хладно оръжие, разделени според начина им на действие. Книгата е предназначена за обучение в юнкерските училища.

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.