е – музеен вестник > Архивите говорят > Пълномощно от 1878 г. на Димитър Попгеоргиев за вдигане на въстание
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Архивите говорят

Назад

Писмо от 1931 г. на Димитър Попгеоргиев с искане за издаване на свидетелство (удостоверение) за участието му в Кресненското въстание


Господин Георгиев,

Бъдете молим добри да ми издадете едно свидетелство относително Кресненското и други въстания, което ще ми послужи за пенсията. От тук подобно не ще мога да взема защото нема кой да знае това. Аз вярвам, че няма да ми откажете на това ми искане. Аз съм напуснал през месец март 1877 година и се намирах при четите в Мелничко, а след Освобождението дойдохме в село Крупник. Попосле бях в четите на Кресна, което се прекрати ми се струва около октомври-ноември 1878 год., така [за]щото им[ам] нужда от едно свидетелство удостоверяващо това време. Това знае много добре и брат Ви Костанди. Прочее бъдете добри да не пожалите трудът си ми изпратите такова едно свидетелство, на което подписите трябва да бъдат удостоверени от съдебните власти. Всичките разноски, които станат по това [по издаването и изпращането] ще Ви изпратя след като ми явите [оведомите]. Ще ви бъда крайно благодарен за това. За осветление давам Ви... [личните] сведения. „Димитри П. Георгиев родом от Ново село, Струмича [Струмишка] околия на възраст около 36-37 години. Българин от православно вероизповедание.”


С почитания: Д.П. Георгиев

1931. ІХ. 11. гр. БургасНазад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.