е – музеен вестник > Уникални експонати > Средновековен западноевропейски меч за ръка и половина в експозицията на НВИМ
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Уникални експонати

Назад

Средновековен западноевропейски меч за ръка и половина в експозицията на НВИМ
Даниел Иванов

На територията на днешна България са открити множество предмети и оръжия, свързани със средновековната военна история на Европа. Сред тези културни ценности попадат и определен брой средновековни бойни мечове, открити при археологически разкопки или намерени при случайни обстоятелства и строителни изкопни работи на територията на България.

В експозиционните зали на Националния военноисторически музей (НВИМ) се съхранява оригинален средновековен меч, намерен във врачанския балкан. Той е датиран ХІІІ – ХІV в., като е изработен от желязо. Мечът е с прав двуостро заточен клин с улей от двете страни. Общата дължина на това хладно оръжие е 1195 мм., като то е изключително добре запазено. На помела от двете страни са изобразени елементи на христянството – по едно кръстче. Дължината на клина е 942 мм., като ширината му в основата е 65 мм, а при върха 41 мм. Дължината на дръжката с помела е 240 мм., като самия помел е кръгъл, с форма на двоен пресечен конус и диаметър от 62 мм. Дължината на кръстовището е 200 мм. Дръжката е плоска, като чирените липсват и вероятно са били изработени от дърво и обвити с кожа или метална нишка. Към това хладно оръжие няма ножна. От двете страни на forte (горната част на клина към дръжката) са направени бронзови инкрустации. Тези инкрустации представляват окръжности в които са изписани латинската буква „S” и символът на христянството – кръст. Кръстът завършва с раздвоени краища. Те са изписани в съответната последователност - от едната страна на клина: S + S, а от другата: + S + (виж графиката вляво)

Интересно е тълкованието на тези символи. Някои автори тълкуват латинската буква S като съкращение на латинската дума Salvator = Спасител. Други автори, като Руткай тълкуват инкрустацията на меч от ХІІ-ХІІІ в., която е пълно повторение на тази на меча от Враца в следната последователност: „Salus Omnium Salus” = Спасение за всички, спасение, като той чете вторият елемент от цялата инкрустация S + S като буквата О, но инкрустацията от другата страна е в обратен ред, тъй че най-вероятно интерпретацията на този автор трябва да отпадне. Тя може да бъде разчетена като „Спасител, кръст, спасител”, а от обратната страна в обратен ред – „Кръст, спасител, кръст”. Едно е сигурно, че това са символите на христовата вяра, които са били широко разпространени през едни от най-силните за Църквата години, а именно ХІ-ХV в.


За европейските средновековни мечове виж Шанко Апостолов, Европейски средновековни мечове в България, Известия на НВИМ, Т.VІІІ, С., 1989; Шанко Апостолов, Средновековни мечове по българските земи, Известия на НВИМ, Т.ІХ, С., 1991

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.