е – музеен вестник > Уникални експонати > Картините „Героичната защита на Шипка през август 1877 г.” и „Превземането на Шейновския укрепен лагер” на П. О. Ковалевски
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Уникални експонати

Назад

Картините „Героичната защита на Шипка през август 1877 г.”
и „Превземането на Шейновския укрепен лагер” на П. О. Ковалевски
Йорданка Андреева

Темата „Руско-турска освободителна война” е широко застъпена в художественото творчество на руските художници. Тази тема обхваща тридесет оригинални маслени кратини и около толкова копия, предимно от български, руски и румънски художници.

Гордост за експозицията на Националния военноисторически музей са две оригинални картини на руския художник П. О. Ковалевски* „Героичната защита на Шипка през август 1877 г.” и „Превземането на Шейновския укрепен лагер”

По своя характер това са батални творби, разработени като широки бойни панорамни платна с умела композиция на масови сцени и сполучливо пресъздаден пейзаж, който служи като фон. и двете картини са посветени на конкретни епизоди от войната. „Героичната защита на Шипка” (рисувана през 1884 г.) отразява най-критичния момент от отбраната на Шипченския проход - деня 11/23 август, след пладне, когато брянци и орловци заедно с Българското опълчение с точен огън отбиват поредната турска атака.

Като очевидец на боевете Ковалевски много вярно е отразил позициите на шепата руски воини и български опълченци. редиците им са силно оредели, но те все още бранят прохода от прииждащите орди на Сюлейман паша. Първите турци са почти на върха, а последните едва се виждат в далечината.

В „Превземането на Шейновския укрепен лагер” (рисувана през 1884 г.) художникът е успял да предаде динамизма на атаката, стремителния устрем на бойците. но тук настроението сякаш е по-ведро, създава се усещане з апредстояща победа. в тази картина авторът достига до едно голяма художествено обобщение - за победата като дело на войнишката маса, а чрез телата на убитите руси и турци, предадени в реалистични пози, внушава мисълта за страданията, които войната но си на хората.


*П.О. Ковалевски (1843-1903) - един от големите руски художници, участвали във войната от началото до побевния и край. Прикомандирован към щаба на ХІІ армейски корпус, по време на дългия и труден поход той рисува много ескизи и рисунки. На основата на събрания художествен материял след войната той създава серия от картини.Из статията на Йорданка Андреева, Картини, посветени на Руско-турската освободителна война (из фонда на НВИМ), Известия на НВИМ, Т. ІІІ, С., 1977

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.