е – музеен вестник > Музеите по света > Най-необичайните музеи по света
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Най-необичайните музеи по света


Интернет порталът Independent Travel състави списък на седемте най-странни и необичайни музеи в света, които представят смешни, страшни и нетрадиционни експозиции.


Музеят на средновековните инструменти за мъчения

На първо място в класацията е посочен Музеят на средновековните инструменти за мъчения в Прага. Посетителите му могат да направят 45-минутна обиколка на експозициите, съставени от над 60 инструмента и машини за изтезания. Към всеки експонат има прикрепено указание за използването му. Обстановката е в средновековен стил, преобладават камъкът, желязото и дървото. Входът е 12 долара.

Втората позиция е за Музея за лошо изкуство в Бостън. Негов създател и куратор е Скот Уилсън. Идеята за музея се ражда спонтанно след като Уилсън е "вдъхновен" от платно наречено "Луси в поле с цветя", в което цветовете, композицията и техниката са буквално ужасни. От този момент, изкуствоведът решава да създаде изложба, именно на такива представители на изкуството. Към днешна дата в експозицията фигурират повече от 400 картини и скулптури. Входът е свободен.

На трето място са класирани три на брой музеи на любовта и еротиката. Те се намират в Париж, Амстердам и Исландия. Повечето от тях разказват историята на еротичното изкуство през вековете и предлагат за разглеждане многобройни скулптури, ръкописи, картини и др. Билетите за вход варират между 5 и 12 долара.

Къщата на мистериите в Уинчестър

Къщата на мистериите в Уинчестър всяка година привлича многобройни тълпи от туристи, което се дължи преди всичко на необичайната й и малко плашеща история. Гадателка предсказва на Сара Уинчестър - една от последните наследници на оръжейната компания "Уинчестър", че духовете на убитите с това оръжие хора, ще я преследват до края на живота й. Според ясновидката Сара можела да ги умилостиви, само ако им осигури подслон. Така за 38 години, Сара разширила къщата с още 160 стаи и 40 спални, добавила множество стълби, които свършват в тавана, врати, зад които има просто стени, коридори-лабиринти и др. Тази причудлива сграда заема четвърто място в класацията. Цената на билета е 23,95 долара.

Пета позиция е отредена на музея на медицинската история "Мютер" във Филаделфия. Експозициите в него представят едни от най-ужасяващите патологии на човешкото тяло. В него се помещава една от най-голямата сбирка човешки черепи, торс на жена с ширина от едва 12,5 см. следствие на дългогодишно носене на корсет, както и други смразяващи кръвта експонати. Като цяло посещението на "Мютер” не е за хора със слаби сърца и нерви, но пък цената на входния билет е достъпна — 12 долара и 6 долара за деца.

Музеят на психиатрията е класиран на шесто място. Той се намира в Сейнт Джоузеф, щата Мисури в САЩ и посетителите в него могат да проследят 400-годишната история на психичните заболявания. Туристите могат да пробват стола за усмиряване, кръвопускащите инструменти, както и множество кламери, безопасни игли и копчета, извадени след поглъщане от пациентите. Входът е 3,50 долара.

Седма позиция е отредена на Международния музей на тоалетните. Той се намира в Ню Делхи, Индия и проследява историята на тоалетните цели 3000 г. пр. Хр. Входът е свободен.Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.