е – музеен вестник > Музеите по света > Музеят Топкапъ в Истанбул – разказът на една империя
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Музеят Топкапъ в Истанбул – разказът на една империя


узеят Топкапъ е чудесно място за онези любители на историята и различните култури, които искат да усетят духа на Османската империя да изградят впечатления за нея на базата на личния си опит и разчитайки на собствените си сетива и възприятия.

Разположен в историческия център на града, в непосредствена близост до Св. София, дворецът е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Той е сред най-големите и най-посещаваните музеи в Турция. Комплексът заема площ 700 000 кв. м, освен с уникалната си архитектура той впечатлява и с цветните си алеи, много зеленина и огромни дървета. Дворецът е заобиколен със стени дълги 5 км. от които се открива невероятен изглед към Мраморно море и Златният рог.

Има вероятност на входа, пред Имперската порта, да ви посрещнат въоръжени униформени господа, това не бива да ви притеснява тъй като те са част от живата връзка между спомена и настоящето. Всъщност през първата врата можете да минете безплатно. Така се озовавате в първия двор, известен като Дворът на еничарите, който можете да разгледате отново безплатно.

Топкапъ сарай е главният дворец на Османската империя от 1465 до 1853 г. Строен е по поръчка на Султан Мехмед II Завоевателя в периода 1460-1478 г. Като музей Топкапъ функционира от 1924 г. В него са изложени 12 000 експоната - китайски порцелан, образци японски и европейски порцелан, единствена по рода си колекция от османски платове, килими и облекла. Съхраняват се лични вещи, облекло и отпечатък от стъпката на пророк Мохамед, както и писмо, за което се твърди, че е писано лично от него.

Тук може да бъде видян елмазът Кашъкчъ (86 карата), който е един от най- едрите в света. Според легендата един бедняк продал този диамант на един търговец за няколко дървени лъжици, от където идва името му (на турски кашък е лъжица.) Този диамант определено провокира въображението, друга легенда за него разказва, че е намерен случайно сред руините на Византийския императорски дворец.

Към двореца Топкапъ има библиотека в която се съхраняват близо 22 000 изключителни по своята ценност книги . Има писмени произведения на арабски, персийски и турски език, но също така и на гръцки, арменски, латински и унгарски, както и на славянските езици.

Мястото, където е живял султан Мехмет Фатих, в последствие превърнато в съкровищница, днес е сред най големите атракции в музея. Тук са експонирани троновете на много от султаните, впечатляващи с изключително богатата си украса и специфична орнаментика. Тук посетителите могат да видят и разнообразни скъпоценни предмети изработени в различни части на империята.

В музеят Топкапъ е експонирана изключително богата колекция оръжие. Тук е и кинжалът Топкапъ, който станал символ на двореца и хазната с 4 смарагда в дръжката му.

Имате възможност буквално да надникнете в кухнята на Османската империя тъй като тя също е отворена за посетители, тук някога стотици готвачи са работели неспирно за да удовлетворят кулинарните желания на огромния султански двор.

На засилен интерес от страна на посетителите се радва харемът. Той съдържа близо 400 стаи и дворове. Харемът специфична декорация и архитектурни решения поради това, че е изграждан през различни периоди. В харемът по неповторим начин се усеща преплитането на легенди и реалност. Атмосферата отприщва въображението и приканва посетителя да се почувства част от приказката, разказана от една империя.

Музеят работи от 9:00 до 17:00 часа. Почивният му ден е вторник. Таксата е 20 турски лири (т.е. почти 20 лв. или 10 евро) за посещение на Харема е необходимо допълнително заплащане – 15 турски лири.

Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.