е – музеен вестник > Музейна поща > Откриха откраднато платно на Клод Моне
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музейна поща

Назад

Откриха откраднато платно на Клод Моне


Единствената картина на Клод Моне в обществени колекции в страната е открадната на 19 септември 2000 г. от Националния музей в Познан.

Полската полиция откри картината на Моне Plage de Pourville, която беше открадната преди повече от 9 години в Познан, и задържа предполагаемия крадец на шедьовъра на френския художник импресионист, 41 годишнен мъж на име Робърт З. Самият той признава за изрязване на шедьовъра от рамката и заместването му с копие, рисувано през 1882 г. Платното е било съхранявано в добри условия и по него няма видими щети.

Картината беше представена на пресконференция пред медиите в Познан на 13 януари 2010 г., ден след като беше открита в град Олкуш, Южна Полша. Полицията проследява откраднатото пано по пръстовите отпечатъци, оставени на мястото на престъплението. На 1 март 2010 г. полският съд отсъди, че крадецът трябва да бъде поставен под психиатрично наблюдение. „Психиатричните експерти имат четири седмици да наблюдават Робърт З. И да подготвят своето становище”, каза говорителя на окръжния съд в Познан Кристина Блажак.

Застрахователната стойност на шедьовъра на Моне се изчислява на около 740 000 евро. Ако бъде признат за виновен, Робърт З ще бъде осъден на около 10 г. да лежи в затвор

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.