е – музеен вестник > Интересни книги > Покушения, насилие и политика в България 1878-1947
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Интересни книги

Назад

   Марков, Марков
Покушения, насилие и политика в България 1878-1947 / Г. Г. Марков . –
Г. Марков – София : Военно издателство, 2003 г. – 330 с.


Предлаганото издание обединява две книги, обнародвани през 1989 и 1994 г. на вече миналия век. Това е една скръбна, но поучителна история на политическото насилие в България от Освобождението до края на Втората световна война. Съкровеното желание на автора е да бъде сложена последната точка на този мъчителен летопис, обаче текущите събития неумолимо го опровергават. Терорът продължава да сее ужасии по четирите краища на света, и то все по-широко и по-яростно. Той е издигнат от средство в цел, за да я замести опасно, напълно и окончателно. Пред неговите удари вече няма неуязвими държави, понеже става все по-непредвидим. Правилата на тайната война са захвърлени безвъзвратно в миналото.

В следващите страници читателят ще се срещне с утвърдени или "спорни" личности, всяка с отредено място в българската история. Мнозина не са могли да се понасят приживе, докато насилствената смърт не ги е изравнила в трагичния завършек на житейския път. Историкът е наясно, че гробовете разделят задълго обществото, както никоя крепостна стена. Същевременно той съзнава, че миналото се съпреживява, но само с минало не се живее. Прословутото лелеяно "национално съгласие" изисква, ако не трудно постижимото помирение, то поне някакво поносимо разбирателство между човеците.

Разказаните тук истории за жалост не остаряват и са злободневни, тъй като насилието не престава да отнема човешкия живот, а той никога не се обезценява за носителя си. Известна е поуката, че "насилието поражда насилие", но и срещу насилието не е достатъчно да се бориш единствено с убеждение. Силата на организираното зло може да бъде предотвратена и обуздана чрез сплотяване на хора, партии и държави в името на свят без тероризъм. Историята ни напомня за себе си и предупредително ни потупва по рамото, когато лекомислено загърбим миналото с риск да го срещнем отново в бъдещето.

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.