е – музеен вестник > Интересни книги > Въздушната война на Балканите 1939-1941
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Интересни книги

Назад

  Недялков, Димитър
Въздушната война на Балканите
1939-1941 / Д.Недялков - София : Иврай, 2007 – 187 с.


Монографията е вълнуващ разказ за едни от най-трудните периоди на Балканския полуостров. Това е периодът 1939-1941 г., когато тази територия се превръща в арена на кръвопролитни сражения на земята и във въздуха. Книгата залага в уводната си част на етапите на развитие на военната авиация на държавите в региона и логиката на процесите за достигане на тяхната боеспособност след започване на Втората световна война. В нея е загатната тезата, че може би най-колосалният военен сблъсък в историята на човечеството е започнал именно тук, половин година преди официално приетото начало и че точно влитането на италианската авиация в албанското въздушно пространство през април 1939 г. е фактическото му начало. В повествованието подробно са описани въздушните операции в гръцко-италианския военен конфликт, тези при германската инвазия и сблъсъка между Луфтвафе и югославските военновъздушни сили.

Широко е застъпена темата за участието на британските и унгарските военновъздушни сили, както и действията на съседните балкански държави, включително и тези на Царство България. Не е пропусната и десантната операция на остров Крит, където отново въздушният компонент играе основна роля. Всичко това е придружено от разяснителни карти с оперативната обстановка на важни етапи от кампанията и достатъчно снимков и друг илюстративен материа.


Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.