е – музеен вестник > Музеите по света > Южноафриканският военен музей – от зулу и бурите до поуките от Втората световна война (1939 - 1945)
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Южноафриканският военен музей – от зулу и бурите до поуките от Втората световна война
(1939 - 1945)


Единственият по рода си музей на Черния континент почива само два дни в годината


Националният военноисторически музей на ЮАР, разположен в Йоханесбург в провинция Гаутенг, е единственият по рода си музей в Южна Африка. Той представлява музеен център на военноисторическо наследство и култура в Южна Африка.

По време на Първата световна война много от воюващите народи започват да изпитват усещане за историзма на времето, на което са свидетели, и така се заражда идеята за отдаване на почит към участниците на фронта и чрез съхраняване на спомена за събитията и личностите с музеен способ.

В края на войната, Великобритания, например, със специален закон обявява Имперския военен музей за институция - паметник на усилията и жертвите, направени от мъжете и жените на империята по време на войната. Южна Африка пък за първи път по време на войната изгражда собствена национална роля като участник на страната на съюзниците. Държавата обаче пропуска да запази и да документира тази роля под формата на музейна сбирка и, за съжаление, голяма част от материалното наследство свързано с този период, е разпръснато.

Този провал своевременно е осмислен като грешка и през 1940 г., скоро след влизането на Южна Африка във Втората световна война, специален щат е отпуснат за официален историк на Съюза на отбранителните сили. На тази длъжност е назначен капитан Агар-Хамилтън. По късно под негово ръководство е формиран исторически изследователски комитет, който има задачата да документира и запази документи от военните действия, като целта е по този начин да се постяват основите на създаването на военен музей. Държавата подпомага тези усилия като командирова на фронта седем военни художници. В 850 платна те възпроизвеждат участието на южноафриканските войници във военните действия и създават една колекция от художествени произведения , която представлява важен източник за ролята на страната във Втората световна войната.

Музеят е създаден след войната с цел да не бъде забравено миналото, за да се пази споменът за героизма и саможертвата и да служи за предупреждение към бъдещето. В този смисъл Военният музей на Южна Африка може да се разглежда и като паметник на националната историческа памет. Той напомни както за ролята на Южна Африка в последната голяма война за спасяване на цивилизацията, така и за ужасите, загубата на човешки живот и опустошенията в личностен и битов план. Затова и военният музей носи най-миролюбиво послание - да бъде своеобразно предупреждение към съвременниците, да ги учи колко ценно е да градят свят, в който никога няма да се наложи да се използва отново оръжието на смъртта и разрушенията.

През 1975 г. името на музея е променено в Национален военноисторически музей на Южна Африка и неговият обхват е разширен. Така той вече включва историята на военните конфликти, в които южноафриканците участват. Разширява се както сградния фонд на музея, така и неговото съдържание, обогатяват се експозициите и се придава по-голямо значение на ролята му за пазител на военната история на южноафриканците за поколения напред, Музеят често е място за провеждане на конференции и други обществени дейности. Сред функциите му, например, е да бъде място на духовно и символично начало при провеждането на воински церемонии при встъпване на наборните войници в армията или при излизането на военнослужещите в резерва, а също за срещи на и ветераните.За много организации на ветерани музеят е седалище на клубен живот.

Колекцията на музея е от над 44 000 експоната и е разделена в 37 отделни категории, които включват южноафриканско бойно изкуство, предмети, документи, илюстрации.Сред най-впечатляващото в музея е въздушната колекция.

Тя съдържа някои от най-редките самолети в света, например - Месершмид Ме 262 В-1а/U1 - единствената версия на този самолет, който все още е запазен в света.

В два хангара тип Белман са разработени експозициите проследяващи Англо- Зулу войната, Алгло-бурската война, ролята на Южна Африка в първата и Втората световни войни, развитие на бойните изкуства, на оръжията и снаряжението.

Други сбирки представят области като: оборудване и мунициите, комуникации, бронирани бойни машини, хладно и огнестрелно оръжие, казармено оборудване, провизии, униформи, наградна система – ордени и медали и емблеми. Специално място е отредено на религията в армията, полевата медицина, военната музика, ритуали и паметници.

Музеят има библиотека, която притежава уникална колекция от книги, списания и архивни материали.

Той също така е и член на Южноафриканската музейна асоциация, на Международния съвет на музеите и на Международната асоциация на музеите за оръжия и военна история.

Около 80 000 души посещават музея всяка година. Осъществяват се образователни и възпитателни програми, които обхващат ученици от 162 училища в страната.Самият факт, че единствените два почивни дни на музея през цялата година са на Разпети петък и на Рождество Христово показва популярността, с която се ползва и обществения интерес към военната история и памет.
РАБОТНО ВРЕМЕ

Всеки ден от 09.00 до 16.30 часа (с изключение на Разпети петък и Рождество Христово)


Входни такси


Възрастни 22.00 ранда (4.00 лв.)
Пенсионери 11.00 ранда (2.00 лв.)
Деца и ученици 11.00 ранда (2.00 лв.)
За целия уикенд 50.00 рандана човек (9.10 лв.)
КЪДЕ СМЕ НИЕ


Музеят е разположен на Erlswold Way в предградие Saxonwold на Йоханесбург в близост до зоопарк Йоханесбург и в близост до зоната за отдих на зоопарк. Музеят разполага и с голям паркинг за моторните превозни средства на гостите на комплекса.


Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.