• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ШВЕЙЦАРСКАТА СЛЕДА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

26.02.2020 г.

В навечерието на 3 март в Националния военноисторически музей бе открита изложбата „Швейцарска следа в българската история“ под патронажа на вицепрезидента на Република България и реализирана със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ШВЕЙЦАРСКАТА СЛЕДА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

20.02.2020 г.

На 26 февруари (сряда) от 11.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“, 92 в София ще бъде открита изложбата „Швейцарска следа в българската история“. Тя се реализира под патронажа на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария и е посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България.

КАКВО БИХ КАЗАЛ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, АКО БЕШЕ ЖИВ ДНЕС

19.02.2020 г.

Представяме Ви посланията, с които деца и ученици от страната и от чужбина се включиха в кампанията „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес“.

СТОТИЦИ ДЕЦА С ПОСЛАНИЯ КЪМ АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ЗА КАМПАНИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ „КАКВО БИХ КАЗАЛ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, АКО БЕШЕ ЖИВ ДНЕС“

17.02.2020 г.

В деня, в който отдаваме почит към Апостола на свободата – 19 февруари, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще представи посланията на стотици деца от страната и от чужбина, както и тези на наследниците на Васил Левски – Христина Богданова и нейните деца Яна и Михаил, с които те участваха в кампанията. В същия ден в Музея за поредна година ще се проведе и образователната програма „Васил Левски – вчера и днес“.

СЛЕДИТЕ НА МИНАЛОТО ОЖИВЯВАТ В ДАРИТЕЛСКА ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

23.01.2020 г.

Десетки наследници на емблематични за българската история личности и любители на историята се събраха на откриването на изложбата „Памет за бъдещето“ в Националния военноисторически музей. Тя поставя началото на културната програма на музея за тази година и представя най-любопитните артефакти, получени като дарения през 2019 г.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ЦЕННИ АРТЕФАКТИ В ИЗЛОЖБАТА „ПАМЕТ ЗА БЪДЕЩЕТО“

20.01.2020 г.

На 23 януари (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“, 92 в София ще бъде открита традиционната годишна изложба „Памет за бъдещето“. Тя представя част от артефактите, дарени през 2019 г. На събитието ще бъдат връчени и дарителски грамоти в знак на признателност към всички, благодарение на които създаваме разказа за нашето минало.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С НОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ УЧЕНИЦИТЕ – „КАКВО БИХ КАЗАЛ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, АКО БЕШЕ ЖИВ ДНЕС“

17.01.2020 г.

По повод отбелязването на 147 години от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей (НВИМ) стартира най-новото си предизвикателство, насочено към децата в предучилищна възраст и учениците от начален, среден и горен курс на обучение, кампанията – „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес“. Инициативата ще се проведе в периода от 20 януари до 19 февруари.

ЗАВЛАДЯВАЩ ПРОЧИТ НА ЕДНИ ОТ НАЙ-ДРАМАТИЧНИТЕ ДНИ ОТ БИТИЕТО НА СОФИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

14.11.2019 г.

Въздействащо и емоционално, така определиха посетителите пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ в Националния военноисторически музей.

ПРОСТРАНСТВО ЗА ИЗЖИВЯВАНЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ БЕЛЕЗИТЕ НА ВОЙНАТА

11.11.2019 г.

В 11.00 часа на 14 ноември – денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Националния военноисторически музей ще бъде открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“.

С ВОЕНЕН РИТУАЛ, ИЗЛОЖБА И МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗА 575 ГОДИНИ ОТ БИТКАТА ПРИ ВАРНА

10.11.2019 г.

С военен ритуал и заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, отбеляза 575-тата годишнина от Битката при Варна.

С ПАНИХИДА И ВОЕННИ ПОЧЕСТИ НА АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА БЕШЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО БЪЛГАРСКИ ВОИНИ

04.11.2019 г.

С панихида и военни почести на Архангелова задушница във Военния мавзолей-костница беше почетена паметта на героите, загинали за национално освобождение и обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

01.11.2019 г.

Екипът на Националния военноисторически музей ви поздравява с един от най-светлите, значими и български празници – Деня на народните будители. Празник, най-силно свързан с дълбоките корени на българската духовност, националната идентичност, народната съвест и мъдрост. Празник на будителите, които превръщат словото и книжовността в най-мощното оръжие, а споменът от славното ни минало в идеал, упование и надежда на цял един народ.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБАТА „ПРОТИВОСТОЯНИЯ“ ВЪВ ВИЕНА

02.10.2019 г.

Националният военноисторически музей откри изложба с произведения на военни художници в галерията на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена. Творбите, създадени по време на Първата световна война, противостоят на ужаса от конфликта и пресъздават човешкия порив към съхранение на живота и търсене на красивото.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С ПОРЕДНА ИЗЛОЖБА ВЪВ ВИЕНА

26.09.2019 г.

На 1 октомври (вторник) от 18.30 часа в галерията на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Противостояния“.

ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!

22.09.2019 г.

На 22 септември 1908 г. се осъществява копнежът на цял един народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава.

„МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“ – ИЗЛОЖБА ЗА ХОРАТА, КОИТО НЕ СА СЕ СТРАХУВАЛИ ДА БЪДАТ СВОБОДНИ, ДА МЕЧТАЯТ, ДА ВЪРВЯТ СРЕЩУ БУРИТЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ ЦЕНАТА

19.09.2019 г.

Днес, 19 септември, в Националния военноисторически музей (НВИМ) беше открита за софийската публика изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. „Най-накрая тази изложба стъпи на софийска земя след нейното успешно шествие през три български града – Пловдив, Търново и Варна.

ИЗЛОЖБАТА „МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“ С ИЗНЕНАДВАЩ ФИНАЛ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

16.09.2019 г.

Националният военноисторически музей (НВИМ), в партньорство с Регионален исторически музей – Велико Търново и Българска национална филмотека, представя пътуващата изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ и на софийската публика на 19 септември (четвъртък) от 17.00 ч. на ул. „Черковна“ 92 в София.

УСПЕШНА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА!

16.09.2019 г.

Националният военноисторически музей поздравява всички ученици, учители и родители с началото на новата учебна година и им желае здраве, съзидателна енергия и творческо вдъхновение!

В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТВОРИ ВРАТИ НОВА ИЗЛОЖБА

30.08.2019 г.

Многобройна публика – посланици, военни аташета, представители на дипломатически мисии у нас и на научните среди, полската общност в София и др., изпълни пространството на новата изложба в Националния военноисторически музей „Борба и страдание“, посветена на 80-годишнината от избухването на Втората световна война. Тя се организира в сътрудничество между Посолството на Република Полша, Музея на Втората световна война в Гданск, Полския културен институт и Националния военноисторически музей.

ИЗЛОЖБА НА МУЗЕЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА В ГДАНСК ГОСТУВА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

27.08.2019 г.

На 29 август (четвъртък) от 18.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъде открита документалната изложба „Борба и страдание. Поляците по време на Втората световна война“. Тя е подготвена от Музея на Втората световна война в Гданск, Полша.

ИЗЛОЖБАТА „МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“ ПРОВОКИРА ВАРНЕНСКАТА ПУБЛИКА

20.08.2019 г.

На 20 август в Парк-музей на бойната дружба – 1444 „Владислав Варненчик“ бе открита гостуващата изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“, подготвена от екип на Националния военноисторически музей (НВИМ).

ИЗНЕНАДВАЩИ ЕКСПОНАТИ И ДОЗА ПРОВОКАЦИЯ В ИЗЛОЖБАТА „МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“

14.08.2019 г.

На 20 август (вторник) от 11.00 часа в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“ на бул. бул. „Янош Хуняди“ № 55 във Варна ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Музеят – неочакван, отворен, споделен“.

ИЗЛОЖБАТА „МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“ ВЕЧЕ ЧАСТ ОТ КУЛТУРНАТА ПРОГРАМА НА СТАРАТА СТОЛИЦА

24.07.2019 г.

На 24 юли в Музей „Нова и най-нова история“ във Велико Търново беше открита изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. В присъствието на представители на музейната гилдия, жители и гости на старопрестолния град зам.-директорът на Националния военноисторически музей Калина Хинкова изтъкна, че това е една нестандартна изложба, която разчупва стереотипите и излиза от клишето на стандартното и понякога монотонно представяне на културно-историческото наследство.

ИЗНЕНАДВАЩИ ЕКСПОНАТИ И ДОЗА ПРОВОКАЦИЯ В ИЗЛОЖБАТА „МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“

22.07.2019 г.

На 24 юли (сряда) от 17.30 часа в Музей „Нова и най-нова история“ на пл. „Съединение“ 1 във Велико Търново ще бъде открита изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. Тя е реализирана от екип на Националния военноисторически музей и Регионален исторически музей – Велико Търново, и ще бъде отворена за посещение до 10 август.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С УЧАСТИЕ В ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 85 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА

22.07.2019 г.

Съвместната изложба „Строителите на Паметника на Свободата“, в която участва Националният военноисторически музей (НВИМ), ще бъде открита на 23 юли (вторник) 2019 г. от 18.00 часа в Художествената галерия в Казанлък.

182 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

18.07.2019 г.

„Ако е за Българско, то времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме.“

103 ГОДИНИ НАЦИОНАЛЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

03.07.2019 г.

На 4 юли Националният военноисторически музей – пазител на вълнуващия разказ за българската и европейската военна история, навършва 103 години. За своето съществуване НВИМ изминава дълъг път, за да се превърне днес в съвременен музеен комплекс, залагащ на интерактивността, новите технологии и диалога с публиката, в културно средище и притегателен център за модерния човек.

ДЕНЯТ НА БАЩАТА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПРАЗНИК НА УСМИВКИТЕ, ДЕТСКИЯ СМЯХ И ИГРИТЕ

07.06.2019 г.

На 15 юни (събота) от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен и многобройни атракции в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между таткото и детето. За осма поредна година в началото на лятната ваканция с малчуганите и техните родители празнуваме усмивките, увлекателните игри и новите знания, придобити с веселие.

ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!

02.06.2019 г.

Днес отдаваме заслужената почит пред паметта и делото на поета и революционер Христо Ботев и на всички български герои, дали живота си за свободата и независимостта на България.

ЧЕСТИТ ДЕН НА ДЕТЕТО!

01.06.2019 г.

Националният военноисторически музей честити празника на всички свои малки приятели и им желае здраво, безгрижно и слънчево детство, изпълнено със смях и радостни моменти, за които ще допринесем и ние.

С ИЗНЕНАДВАЩИ ЕКСПОНАТИ, ДОЗА ПРОВОКАЦИЯ И НЕТИПИЧНА ЛОКАЦИЯ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ '2019

23.05.2019 г.

На 30 май (четвъртък) от 17.00 часа на мястото, където се е намирало първото летище на Пловдив на бул. „Освобождение“ № 76, ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Музеят – неочакван, отворен, споделен“.

МИСТЕРИОЗНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПО ПОВОД ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

13.05.2019 г.

С интересна програма и вход свободен Националният военноисторически музей се включва за поредна година в Европейската „Нощ на музеите“ на 18 май (събота) 2019 г. Входът за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както за най-новата изложба „На борда на флотската история“ ще бъде безплатен от 18.00 до 23.00 ч.

ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ И ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ ЗА 6 МАЙ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

25.04.2019 г.

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция.

С ИЗЛОЖБА НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА 140-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

09.04.2019 г.

На 9 април беше открита изложбата „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Събитието е част от програмата на научна конференция на тема „Ролята на Военноморските сили на Република България в защита на националните интереси“, чийто домакин е Националният военноисторически музей.

ИЗЛОЖБА И КОНФЕРЕНЦИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПО ПОВОД 140-АТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

04.04.2019 г.

На 9 април (вторник) от 10.30 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.

НОВА СЕМЕЙНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

26.03.2019 г.

Кои са едни от най-верните приятели на фронта? А кои са най-бързите пощальони по време на война? Могат ли кучетата да бъдат санитари и имат ли място камилите в армията? Отговорите на тези и други любопитни въпроси дава най-новата образователна програма на Националния военноисторически музей – „Животните на фронта“.

ФОТОИЗЛОЖБА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД 15-АТА ГОДИШНИНА ОТ ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО

20.03.2019 г.

На 20 март в Народното събрание беше открита изложбата „България в НАТО през погледа на Българската армия“, реализирана от Националния военноисторически музей по инициатива на Комисията по отбрана.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПОЛУЧИ КАТО ДАРЕНИЕ ЛИЧНИЯ ПЕЧАТ НА ГРАФ ИГНАТИЕВ

02.03.2019 г.

В навечерието на 141-вата годишнина от Освобождението на България Националният военноисторически музей получи личния печат на граф Николай Игнатиев – един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор.

НА 3 МАРТ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ СИМВОЛИТЕ НА СВОБОДАТА

25.02.2019 г.

С Ден на отворени врати и специален показ на експонати – символ на извоюваната свобода, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 3 март. По традиция в празничния ден Музеят ще работи от 10 до 17 часа с вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби.

ЦЕННИ АРТЕФАКТИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВАТ В БУРГАС

21.02.2019 г.

Изложбата на Националния военноисторически музей „Оръжието на свободата“ ще бъде открита на 1 март (петък) от 18.00 ч. в Културен център „Морско казино“, Бургас. Тя представя личното оръжие на едни от най-изявените дейци на националноосвободителните борби в България, както и картини, отразяващи епизоди от Руско-турската война.

ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ РАЗКАЗВА ЗА ДЕЛОТО НА АПОСТОЛА

11.02.2019 г.

Националният военноисторически музей ще отбележи годишнината от обесването на Левски с безплатна семейна образователна програма, посветена на делото на Апостола. Тя ще може да бъде посетена на 17 февруари (неделя) от 10.30 и 14.00 ч.

МОСТ МЕЖДУ НАСТОЯЩЕТО И МИНАЛОТО В ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

31.01.2019 г.

За четвърти пореден път Националният военноисторически музей даде старт на своята културна програма с изложбата „Памет за бъдещето“, която представя ценните артефакти, свързани с българската история, и получени като дарения през 2018 г.

ПАМЕТТА ЗА МИНАЛОТО ОЖИВЯВА В ДАРИТЕЛСКА ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

28.01.2019 г.

На 31 януари (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей в София на ул. „Черковна“, № 92 ще бъде открита изложбата „Памет за бъдещето“. Тя представя част от даренията, получени от музея през изминалата година, и е жест на признателност към всички, благодарение на които създаваме разказа за нашето минало.

ПРИКАЗКИ ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В НАЙ-НОВАТА ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

12.12.2018 г.

Деца влязоха в ролята на екскурзоводи и официално дадоха старт на най-новата изложба на Националния военноисторически музей – „Българската армия. Приказки за деца“.

ИНТЕРПРЕТАЦИЯТА НА КОНФЛИКТИТЕ И РОЛЯТА НА МУЗЕИТЕ КАТО СОЦИАЛНИ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ – ФОКУС НА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ В НВИМ

12.12.2018 г.

В рамките на два дни в Националния военноисторически музей се проведе международна научна конференция „Когато (не) загърбваме конфликтите: ролята на музеите“.

ДЕЦА РАЗКАЗВАТ ПРИКАЗКИ ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В НАЙ-НОВАТА ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

07.12.2018 г.

Изложбата „Българската армия. Приказки за деца“ ще бъде представена на 12 декември (сряда) от 15.00 ч. в Националния военноисторически музей. В навечерието на коледните празници, когато традиционно семействата се събират, музеят се обръща специално към децата, създавайки изложба, в която те ще се запознаят с едно голямо семейство на повече от 100 години – това на Българската армия.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА РОЛЯТА НА МУЗЕИТЕ В ОБЩЕСТВОТО

06.12.2018 г.

На 11 и 12 декември 2018 г. (вторник и сряда) в Националния военноисторически музей на ул. Черковна 92 в София ще се проведе международна конференция на тема „Когато (не) загърбваме конфликтите: ролята на музеите“.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДОМАКИН НА ВРЪЧВАНЕТО НА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ НА СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ МУЗЕИ“

30.11.2018 г.

На официална церемония в Националния военноисторически музей бяха раздадени за втори път годишните награди на Сдружение „Български музеи“, които отличават музейни институции и специалисти за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната през предходната година.

В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ЩЕ БЪДАТ ВРЪЧЕНИ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ ЗА ПРИНОС КЪМ СЪХРАНЯВАНЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО

27.11.2018 г.

На 30 ноември (петък) от 17.00 часа на официална церемония в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъдат връчени наградите на Сдружение „Български музеи“, които отличават музейни институции и специалисти за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната ни през предходната година.

ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШИ МУЗЕЯТ НА АВИАЦИЯТА ДА СЕ ПРЕМЕСТИ В ПЛОВДИВ

22.11.2018 г.

На свое заседание на 21 ноември Правителството на Република България прие Решение за одобряване на преместването от Крумово в гр. Пловдив на Музея на авиацията – филиал на Националния военноисторически музей, като средствата за това ще бъдат осигурени в рамките на следващите бюджетни процедури.

С ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА ВЪВ ВАРШАВА НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА КРАЯ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

09.11.2018 г.

На 8 ноември в Българския културен институт във Варшава бе открита изложбата „Малкият човек в Голямата война“, с която Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна война.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С УЧАСТИЕ В ИЗЛОЖБА ЗА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

07.11.2018 г.

Съвместната изложба „100 години от края на Първата световна война“, в която участва Националният военноисторически музей (НВИМ), ще бъде открита на 12 ноември (понеделник) 2018 г. от 17.00 часа в Регионален исторически музей – Враца.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ „МАЛКИЯТ ЧОВЕК В ГОЛЯМАТА ВОЙНА“ ПРЕД ПОЛСКА ПУБЛИКА

05.11.2018 г.

На 8 ноември (четвъртък), от 18.00 часа в Българския културен институт във Варшава, Полша ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) „Малкият човек в Голямата война“.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!

03.11.2018 г.

На Архангелова задушница във Военния мавзолей-костница беше отслужена панихида в памет на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

01.11.2018 г.

На 1-ви ноември не само си спомняме, но и отдаваме заслужената почит и уважение към народните будители, чието паметно дело успя да съхрани духовните ценности на българската нация през вековете.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА ОТ МУЗЕЕН ФОРУМ

26.10.2018 г.

За втори път Националният военноисторически музей (НВИМ) получава най-голямата награда на Министерството на културата в конкурса на Панаира на музейните изложби, който се проведе от 24 до 26 октомври в Русе.

С ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА 110-АТА ГОДИШНИНА ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА

19.09.2018 г.

В Деня на Независимостта – 22 септември, от 10.00 до 17.00 ч., Националният военноисторически музей (НВИМ) – София, по традиция обявява вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временните си изложби.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ „КОГАТО (НЕ) ЗАГЪРБВАМЕ КОНФЛИКТИТЕ: РОЛЯТА НА МУЗЕИТЕ“

18.09.2018 г.

На 11 и 12 декемеври 2018 г. в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се състои международната конференция „Когато (не) загърбваме конфликтите: ролята на музеите“, която цели да събере специалисти, работещи по темите, обвързани с музейната интерпретация на наследството от конфликти.

УСПЕШНА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА!

17.09.2018 г.

Националният военноисторически музей поздравява всички ученици, учители и родители с началото на новата учебна година. На първия учебен ден всички ние се прекланяме пред духовното огнище на българина – училището, което винаги е било символ на иновативния дух и източник на мъдрост, сила и авторитет.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С УЧАСТИЕ НА СВЕТОВЕН ПРЕСТИЖЕН ФОРУМ

07.09.2018 г.

Директорът на Националния военноисторически музей (НВИМ) доц. д-р Соня Пенкова и директорът на дирекция „Музеен маркетинг, връзки с обществеността и международна дейност“ Деяна Костова взеха участие в Световния форум на музеите на бойните полета.

ПОСЛАНИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ – ВЕЧЕ ЧАСТ ОТ ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

03.08.2018 г.

Посланията на европейските лидери от неформалната им вечеря по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз са вече част от изложбата „Враг/Приятел“ на Националния военноисторически музей.

С ИЗЛОЖБА ЗА СПАСЕНИТЕ БОЙНИ ЗНАМЕНА НВИМ ОТБЕЛЯЗВА 140 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

18.07.2018 г.

В навечерието на 140-ата годишнина от създаването на Българската армия министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри изложбата на Националния военноисторически музей „Спасените бойни знамена на Българската армия“.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ СПАСЕНИТЕ БОЙНИ ЗНАМЕНА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

13.07.2018 г.

На 18 юли (сряда), от 17.00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „Спасените бойни знамена на Българската армия“. Тя е посветена на две значими годишнини – 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.

НОЩ НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ, КОНЦЕРТ И ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 102-РАТА ГОДИШНИНА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

28.06.2018 г.

На 4 юли Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва своята 102-ра годишнина. По случай празника работното време на музея ще е от 17.00 до 23.00 часа, като входът ще бъде свободен както за постоянната хронологична експозиция и за временните си изложби, така и за колекционните зали, в които са представени богатите и изключително любопитни и ценни колекции оръжие, униформи и отличия.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ СРЕДЕЦ С ИЗЛОЖБАТА „БАЛКАНСКИ ПЕЙЗАЖИ“

28.06.2018 г.

От 4 до 13 юли в галерия „Средец“ на бул. „Ал. Стамболийски“ № 17 в София ще бъде представена изложбата на Националния военноисторически музей „Балкански пейзажи“.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДОМАКИН НА КРЪГЛА МАСА, ОРГАНИЗИРАНА ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН КОМИТЕТ НА ИКОМ

18.06.2018 г.

На 18 юни Националният военноисторически музей бе домакин на кръгла маса, организирана от Българския национален комитет на Международният съвет на музеите (ИКОМ).

ДЕН НА БАЩАТА – НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДЕТСКИ ПРАЗНИК В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

12.06.2018 г.

На 16 юни (събота) от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен и многобройни атракции в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между таткото и детето.

ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!

02.06.2018 г.

Днес отдаваме заслужена почит пред паметта и делото на поета и революционер Христо Ботев и саможертвата на хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата и независимостта на България.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ДЕЦА!

01.06.2018 г.

Националният военноисторически музей честити празника на всички свои малки приятели и им желае весело и безгрижно детство, изпълнено със смях и радостни моменти, за които ще допринесем и ние.

ОСТАНКИТЕ ОТ САМОЛЕТ МЕСЕРШМИТ 109 Г6 СА ВЕЧЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

21.05.2018 г.

Останките от самолет Месершмит 109 Г6, намерени в землището на село Марица, бяха предадени на Националния военноисторически музей (НВИМ) съгласно заповед на министъра на отбраната.

УЧЕНИЦИ СЪЗДАДОХА ВИРТУАЛНА ИНТЕРАКТИВНА ИЗЛОЖБА „МОИТЕ ПРЕДЦИ НА ВОЙНА“

21.05.2018 г.

В Нощта на музеите – 19 май 2018 г., беше открита виртуалната интерактивна изложба „Моите предци на война“. Тя е създадена от ученици и екип на Националния военноисторически музей, а в нея са представени вълнуващи лични родови истории от Втората световна война.

С БОГАТА ПРОГРАМА И ВХОД СВОБОДЕН НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СЕ ВКЛЮЧВА В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ

18.05.2018 г.

С атрактивна програма Националният военноисторически музей се включва за поредна година в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ на 19 май (събота) 2018 г.

ДОСТИГНАТ Е ДВИГАТЕЛЯТ ЗАЕДНО С ОРЪДИЕТО НА НАМЕРЕНОТО КРАЙ СЕЛО МАРИЦА ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНОТО СРЕДСТВО

14.05.2018 г.

Във връзка с откритите останки от въздухоплавателно средство в землището край село Марица Националният военноисторически музей се обърна съгласно Закона за културното наследство за компетентно становище към Националния археологически институт с музей при БАН, а чрез него и към специалисти от Центъра за подводна археология и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

КАРТИНИ НА ВЕШИН ОТ ФОНДА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВАТ В ПРАГА

11.05.2018 г.

На 10 май в Българския културен институт в Прага бе открита изложбата „Ярослав Вешин (1860 – 1915)“, която включва творби на автора от фонда на Националния военноисторически музей (НВИМ).

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВА В ПРАГА С ПЛАТНА НА ВЕШИН

10.05.2018 г.

На 10 май, от 18.30 часа в Българския културен институт в Прага ще бъде открита изложбата „Ярослав Вешин (1860 – 1915)“. Тя представя произведения на един от виртуозите на четката – чех по произход, но българин по душа, които са част от най-старата колекция на Националния военноисторически музей.

ВХОД СВОБОДЕН И ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА ЗА 6 МАЙ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

04.05.2018 г.

Със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична експозиция Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май.

ВХОД СВОБОДЕН ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА

04.05.2018 г.

По повод 6 май – Ден на Храбростта и Празник на Българската армия, Националният военноисторически музей обявява безплатен вход от 6 до 13 май 2018 г. в обичайните работни дни на музея за служителите, . . .

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА „ВРАГ/ПРИЯТЕЛ“ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

03.05.2018 г.

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри най-новата изложба на Националния военноисторически музей „Враг/Приятел“.

С ИЗЛОЖБА ЗА „ВРАГОВЕТЕ И ПРИЯТЕЛИТЕ“ НА БЪЛГАРИЯ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРОВОКИРА СВОИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ

30.04.2018 г.

На 3 май (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложбата „Враг/Приятел“. Тя разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава – Турция, Русия и Германия.

ХИЛЯДИ ЩУРМУВАХА ВОЕННИЯ МУЗЕЙ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК

03.03.2018 г.

СЛЕД МИЛИОННИЯ НИ ФОНД НАШЕТО НАЙ-ГОЛЯМО БОГАТСТВО СТЕ ВИЕ – НАШИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ.

СПЕЦИАЛНО ЗА 3 МАРТ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ЗНАМЕНАТА НА СВОБОДАТА

02.03.2018 г.

В присъствието на министъра на обраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев беше официално открита изложбата „Знамената на Българското опълчение“, посветена на 140-ата годишнина от Освобождението.

ОРИГИНАЛНИТЕ ЗНАМЕНА НА БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ ПРЕДСТАВЯ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

27.02.2018 г.

В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ ЗА АПОСТОЛА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

13.02.2018 г.

По повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей ще представи на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма: „Васил Левски – вчера и днес“. Тя ще може да бъде посетена на 17 и 18 февруари (събота и неделя) 2018 г. от 10.30 и от 14.00 ч. в киносалона на музея.

ВОЙНИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БОРИС ДЕНЕВ – СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

06.02.2018 г.

Съвместната изложба „Фронтови етюди“ на Националния военноисторически музей и ХГ „Борис Денев“ ще бъде открита на 7 февруари 2018 г. от 18.00 ч. в сградата на галерията във Велико Търново.

ЦЕННИ ДАРЕНИЯ ПОКАЗА НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В НАЙ-НОВАТА СИ ИЗЛОЖБА

25.01.2018 г.

За поредна година Националният военноисторически музей представи част от най-интересните си дарения за изминалата година в традиционната си изложба „Памет за бъдещето“. С тази инциатива се постави и началото на събитийната и изложбена дейност на музея за 2018 г.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ПОСЛЕДНИТЕ СИ ДАРЕНИЯ В ИЗЛОЖБАТА „ПАМЕТ ЗА БЪДЕЩЕТО“

22.01.2018 г.

На 25 януари (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей в София на ул. „Черковна“, № 92 ще бъде открита изложбата „Памет за бъдещето“. Тя представя част от даренията, получени от музея през изминалата година, и е жест на признателност към всички, благодарение на които сглобяваме разказа за нашето минало.

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com