• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

НВИМ БЕ ДОМАКИН НА ЛЕКЦИЯ НА ПОЛСКИЯ ИСТОРИК И КУЛТУРОЛОГ МАГДАЛЕНА ЯШЧА

09.03.2017 г.

Националният военноисторически музей бе домакин на лекцията на полския историк и културолог Магдалена Яшча, която за първи път пред чуждестранна публика представи новосъздадения и все още неоткрит официално Музей на Втората световна война в Гданск, Полша. Нейната лекция бе допълнена от разказ за Полската нелегална държава като феномен в Европа и начин за съпротива срещу окупацията на Полша по време на световния конфликт.

Подчертаният интерес към историята и нейния музеоложки прочит намери израз в многобройните въпроси на публиката и своеобразната дискусия, в която прерасна лекцията. Г-жа Яшча не пропусна да отговори дори на въпросите за бъдещето на Музея на Втората световна война, чиято съдба все още изглежда неясна.

Директорът на НВИМ доц. Д-р Соня Пенкова благодари за възможността българската публика да се докосне до един съвременен музей – част от голямото семейство на полските музеи, което много бързо набра скорост, справи се с европейските стандарти и съперничи на големите музеи в света както по своята визия и размаха на своята дейност, така и по съвременните интерпретации на наследството.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com