• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

ИЗКУСТВОТО И ВОЙНАТА СЕ СРЕЩАТ В ИЗЛОЖБА НА НВИМ ЗА 101-ВАТА ГОДИШНИНА НА МУЗЕЯ

30.06.2017 г.

На 30 юни в галерия „Средец“ бе открита изложбата „Ярослав Вешин – един колоритен чех в България“, с която Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва своята 101-ва годишнина. Връщайки се към своите корени и към първата комплектувана колекция – тази с художествени произведения, музеят представя платна на един от виртуозите на четката – чех по произход, но българин по душа, който е и първият главен художник към Министерството на войната.

Директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова подчерта, че изборът изложбата да представи творчеството на Вешин не е никак случаен. Творецът е част от най-ранната история на Военния музей, не само защото е първият военен художник и неговите батални картини създават първата колекция на НВИМ, а и защото когато се е обсъждал въпросът къде ще се помещава бъдещият музей, един от възможните избори е бил ателието на художника в центъра на София. Тя благодари на Националната галерия и на Словашката национална галерия за предоставените дигитални изображения на съхраняваните от тях картини на Вешин.

На събитието присъства внукът на Вешин – Ярослав Генов, посланикът на Чешката република Н. Пр. Душан Щраух, представители на Министерство на отбраната, Министерство на културата, различни културни институции, художници и други. От името на министъра на отбраната поздравления поднесе Александър Урумов – директор на Дирекция „Връзки с обществеността“.

Изложбата, чиито достъп е свободен, може да бъде разгледана в галерия „Средец“ до 14 юли.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com