• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПО СЛЕДИТЕ НА ШВЕЙЦАРСКА НИШКА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

26.02.2020 г.

В навечерието на 3 март в Националния военноисторически музей бе открита изложбата „Швейцарска следа в българската история“ под патронажа на вицепрезидента на Република България и реализирана със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария.

Вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова сподели, че за нея е изключителна чест да бъде патрон на тази изложба, която показва колко много познания за държавата ни има в една отдалечена Швейцария в края на XIX век. „Тези картини говорят за това, че националноосвободителното движение на България в края на XIX век, отзвукът, който предизвиква потушаването на Априлското въстание и Руско-турската война са история, която не остава в тази част на Европа, а се разпростира далеч“, подчерта вицепрезидентът.

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова изрази благодарност към директора на Музея на кантон Гларус д-р Бетина Гирсберг, д-р Хелен Оплатка и г-н Рето Йени, от чиито колекции са експонатите в изложбата. Тя подчерта, че благодарение на сътрудничеството между екипите от двете държави днес за публиката става достъпен един любопитен прочит на Руско-турската война, пречупен през призмата на швейцарската текстилна индустрия.

На събитието присъства командващият Съвместното командване на силите ген.-лейтенант Любчо Тодоров, полк. Орлин Николов – директор на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, посланиците на Конфедерация Швейцария, Кралство Мароко, Азербайджан, Чили, Албания и Палестина, народни представители, висши военни, представители на държавната власт и други.

Изложбата може да бъде разгледана в Националния военноисторически музей до 22 март, а от 2 април до 29 април – във Военноморския музей във Варна, филиал на НВИМ.


Назад

КОНТАКТИ

България, 2005, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com