• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!

22.09.2019 г.

На 22 септември 1908 г. се осъществява копнежът на цял един народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава. Обявяването на Независимостта и признаването ѝ от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г. слагат край на правно регламентираната зависимост на България от империята, при която освен че е финансово обременена, България е длъжна да получава одобрение от Високата порта при избор на княз, сключване на митнически спогодби, международни договори и др. С този акт, извоюван с умението, търпението и таланта на българския княз, политици и дипломати, на практика се отхвърлят и последните васални връзки на България с империята. С обявяването на Независимостта България окончателно се издига като равностоен член в общността на свободните европейски държави.

В Националния военноисторически музей ще видите експонати, разказващи историята на този бележит ден – държавния печат на Княжество България, най-високите отличия на Княжество и Царство България, отличия, посветени на обявената Независимост, униформата и шашката на цар Фердинанд, униформата, пистолета „Браунинг“ и част от отличията на генерал-лейтенант Данаил Николаев, военен министър в правителството на Александър Малинов, както и любопитни фотографии.

В най-новата изложба на НВИМ „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ ще се запознаете с интересни факти за Независимостта и нейните измерения днес, както и ще видите възпоменателния знак „За независимостта на България 1908 г.“, който цар Фердинанд І връчва като спомен от събитието.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com