• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА ОТКРИХА ИЗЛОЖБАТА „МАЛКИЯТ ЧОВЕК В ГОЛЯМАТА ВОЙНА“

21.11.2017 г.

Изложбата „Малкият човек в Голямата война“, посветена на 100-годишнината от Първата световна война, бе открита в Националния военноисторически музей от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

„Това е изложба, в която властва емоцията, в която наученото отстъпва място на чутото и преживяното в нея, в която болката е всепоглъщата. В изложбата няма разкази за победи и поражения, а за мълчалив героизъм, измерен с тихо изпълнения дълг пред България“ – това заяви директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова. Тя изрази своята благодарност към целия екип, създал изложбата и към Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, който подпомогна нейната реализация.

В приветственото си слово председателят на Парламента подчерта, че в тази изложба ще се види другата страна на войната – не героичната, а тъжната, една реална картина, която трябва да бъде помнена от поколенията, за да знаят какво е било и какво може да бъде. Министърът на отбраната изтъкна, че войната трябва да се познава от всички страни и изрази своята надежда, че повече млади хора ще посетят изложбата, за да не се забравя каква цена плаща обикновеният човек, а и да открият една нова отправна точка за размисъл.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com