• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА „ДЪЛГ ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ: ИСТОРИЯ И ГЛЕДНИ ТОЧКИ“ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

19.05.2017 г.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри изложбата на Националния военноисторически музей „Дълг по задължение: история и гледни точки“. Той благодари на музейния екип, че е избрал темата за наборната служба за своя изложба, не защото е актуална днес, а защото винаги ще е актуална. Министърът подчерта, че без Българска армия не би имало българска държава, а без наборна служба нямаше да има армия. „Дебатът е отворен. Надявам се, че изложбата ще допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса“, допълни той.

Председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов благодари за усилията да бъде създадена тази изложба, като отбеляза, че Българската армия се отличава с националния си дух и идеал, с вярата и принципите си и това може да се види в нея.

Директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова представи изложбата, като поясни, че тя обхваща историята на наборната служба от първите документи през април 1878 г., през перипетии, през които минава системата на наборната служба в България до момента, когато престава да съществува. Доц. Пенкова подчерта, че акцент в изложбата е дебатът „за“ и „против“, представен чрез разискванията в Народното събрание, изказвания на офицери, министри на отбраната и чрез личните истории на служили войници.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com