• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СЪБРА ПОЛИТИЧЕСКОТО И ВОЕННОТО РЪКОВОДСТВО НА АРМИЯТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ

14.07.2020 г.

В присъствието на голяма част от военното и политическото ръководство на Българската армия и Министерството на отбраната от последните 30 години в Националния военноисторически музей беше открита изложбата „Армията във време на промени“.

„Хубаво е, че една такава инициатива на Военния музей успя да събере на едно място хора, които в последните 30 години са ръководили Българската армия и процесите в нея“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова подчерта, че музеите обикновено не се наемат със задачата да правят прочит на вчерашния ден, защото той е много труден. Много подводни камъни – политически и емоционални, има по него. Въпреки това екипът на Музея прие това предизвикателство. „Решихме да направим това, защото пътят на нашата Армия днес е не по-малко героичен и не по-малко труден. Героизмът днес има други измерения, но той съществува и е част от идентичността на Българската армия“, заключи доц. Пенкова. Тя изрази своята надежда, че тази изложба, прочетена през думите, делата и трудностите на хората, които са градили този 30-годишен път ще даде материал за размисъл на младите хора, които да израснат като достойни българи, ценящи Армията и нейната памет.

„Историята е това, което е. Не можем да я съдим, но може да я ползваме, за да дадем възможност на тези, които идват след нас да бъдат по-добри от нас“ с тези думи председателят на Комисията по отбрана генерал (о.з.) Константин Попов приветства присъстващите. Той поздрави екипа на НВИМ за смелостта и куража да се обърне към съвсем близкото минало, което не е лесно и крие огромни рискове.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пожела след 10-15 години тази изложба да показва още по-голямо качествено израстване на Българската армия.

Изложбата „Армията във време на промени“ ще е достъпна за посетители от 15 юли в традиционното работно време на Националния военноисторически музей от сряда до неделя, от 10 до 18 часа.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com