• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

ВРЕМЕННА - 2015

ИЗЛОЖБА „ЗНАМЕНАТА НА ПОБЕДАТА“


Изложбата е посветена на 130-ата годишнина от най-кратката и победна война в новата българска история – Сръбско-българската. В нея са представени 25 формени и доброволчески знамена – символ на общите усилия на армия и народ в защита на каузата на Съединението. Осемнадесет от знамената се показват пред публика за първи път.

Сред изложените светини е знамето на великотърновската чета „Раковски и Левски“, наброяваща 400 доброволци, повечето от които участници в националноосвободителното движение, а войвода на четата е съратникът на Георги Раковски и Васил Левски – Христо Иванов Големия. В онези героични дни на саможертва ни пренася и знамето на Шуменската доброволческа дружина, която дава най-много жертви по време на военните действия.

За подвига в името на обединението на България припомнят и знамената-участници в решителното Сливнишко сражение, сред които тези на Трънска народна опълченска № 1 чета, на разградското доброволческо дружество „Сливница“, на 5-и пехотен дунавски полк, на 22-ра разградска пеша дружина, на 1-а пехотна провадийска чета, както и щандартът на 3-ти конен полк.

Мощното доброволческо движение е представено и със знамето на ломското доброволческо дружество „Сливница“, част от Летящия отряд, който показва изключителна издръжливост, като само за ден изминава 35 км, както и със знамето на доброволците на Айтоския партизански отряд, което както много от представените знамена участва в Балканските войни, Първата световна война и Втората световна война.


КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com