ВРЕМЕННА - 2013

ИЗЛОЖБА „ИЗМЕРЕНИЯ НА ХРАБРОСТТА“


Изложбата показва как представата за храброст се пречупва през личните съдби на хора с различно положение в йерархията на Българската армия, живели в различни времена. Включени са повече от 20 героични прояви на обикновени редници, подофицери и висши чинове по време на войните и в мирния период. Измеренията на храбростта са потърсени в способността за съдбоносното и рисково решение на пълководеца, в смелостта да вдъхновиш бойците и сам да ги поведеш срещу врага, в саможертвата в името на националния идеал или защитата на мирното население. Чрез личните вещи на герои посетителите се докосват до вълнуващи истории като:

  • Старшина I степен Димитър Димитров, спасил с цената на живота си екипажа на своя кораб при внезапно избухнал пожар в трюма с боеприпаси (4 март 1965 г.)
  • Подофицер Иван Балахуров от 29-и пехотен ямболски полк, носител на 3 ордена „За храброст”, който заедно с другарите си задържа коменданта на Одринската крепост Шукри паша
  • Поручик Ангел Янчев, спасил от плен знамето на 35-и пехотен врачански полк по време на Първата световна война
  • Полковник Никола Ботев, командир на 31-ви пехотен силистренски полк, който на 4 април 1945 г. в ърватското село Подтурен сам повежда щабната рота и пробива обкръжението, в което полкът е попаднал
  • Генерал-майор Григор Кюркчиев, командир на 2-ра бригада от 11-а пехотна Македонска дивизия, който в боя на 1 ноември 1915 г. при Долно Чичево е ранен и претърпява ампутация на крака. Въпреки това остава в строя и продължава да командва поверената му част
  • Генерал-майор Константин Каварналиев, успял да удържи напора на две гръцки дивизии при Дойран по време на Втората Балканска война (1913 г.) и заплатил с живота си, за да даде възможност на българското население да се оттегли.

За първи път в изложбата се показват портрети на кавалери на военния орден „За храброст”, рисувани от известния художник Васил Димов на фронта.

На призива на НВИМ за предоставяне на предмети, снимки или документи, пазещи спомена за храбростта в родовата история, които да намерят място в изложбата, се отзоваха внучката на полковник Борис Дрангов Райна Дрангова и родственици на полковник Бохос Бохосян.


КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com