ВРЕМЕННА - 2012

ИЗЛОЖБА „КНЯГИНЯ ЕВДОКИЯ - НЕПОЗНАТАТА. ТВОРЕЦ, БЛАГОДЕТЕЛ, ПАТРИОТ“


Над 300 автентични снимки, документи, предмети и художествени произведения от фондовете на най-големите български музеи и галерии и от личните колекции на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок разкриват интересния живот и драматичната съдба на сестрата на цар Борис III Княгиня Евдокия.

В изложбата се представят оригинални нейни рисунки, акварели, маслена живопис и любителски фотографии. Богат снимков и документален материал разкрива благотворителната дейност и приятелствата на Княгиня Евдокия с различни художници и творци.

Преди да напусне завинаги България през 1946 г., Княгиня Евдокия подарява народни носии, шевици, накити и предмети – образци от народното изкуство, на Етнографския музей, които се показват за първи път в пълния им блясък.

Актът за раждане, роклята, с която са се кръщавали всички деца на цар Фердинанд, наследствената огърлица, любимата й гривна, Библията и Молитвеникът са сред впечатляващите експонати, представени в изложбата.

Подбраните материали са от фондовете на Националния исторически музей, Националната художествена галерия, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, ОП „Стара София” и Софийския исторически музей, Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Държавната агенция „Архиви”, Музея „Св. Антон” в Словакия.

Проявата е организирана от екип на сдружение Женска либерална мрежа.


КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com